Kada umjetnost ulovi opasnost

U okviru prve samostalne izložbe pod nazivom “O ekspresiji”, Ivana je izložila radove rađene u kombinovanim tehnikama
368 pregleda 0 komentar(a)
Ivana Petrović, Foto: Slavica Kosić
Ivana Petrović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 27.03.2017. 11:28h

Prva samostalna izložba Ivane Petrović pod nazivom "O ekspresiji...", na kojoj se predstavila sa sedam radova rađenih u temperi i pigmenatu, ulju i suvom pastelu, otvorena je u hercegnovskom lokalu "Amerika". Na radovima dominira jak ekspresivan crtež, kojim, kako ističe umjetnica, pokušava da uhvati izraz koji životinja ima, u nekim, za nju karakterističnim trenucima. Ciklus je nastao iz njene ljubavi prema životinjama.

"Tupi pogled američkog bizona sa blatom na rogu, prijeteći spuštene uši pantera, urlik vuka, oštar pogled orla, oštar koliko i njegov kljun su neki od radova koje vidite na izložbi. Tu ekspresiju, taj izraz divlje životinje u karakterističnom trenutku, morao je da prati adekvatan potez, ne minuciozno islikavanje, nego čvrst robusan potez, pigmenti, pijesak, lijepak, driping, kontrastne boje, doziranje sa mjerom. Nije bilo lako kontrolisati sav taj haos od materijala”, ocijenio je akademski slikar Dobrivoje Petrović.

Hercegnovska likovna scena na kojoj je Ivana Petrović izlagala u decembru prošle godine bila je podsticaj da se aktivnije okrene slikanju, iako slika od “malih nogu”, jer je uz oca slikara rasla među bojama i platnima. Ivana je završila primjenjenu grafiku smjer oprema knjige, i do sada se više bavila grafičkim dizajnom. Nada se da će raditi i opremu neke knjige i više vremena izdvojiti za slikarstvo.

Ivana Petrović je rođena u Dubrovniku, odrasla u Herceg Novom. Diplomirala je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 2006. godine, u klasi prof. Jugoslava Vlahovića, na odsjeku primijenjene grafike. Izlagala je na nekoliko kolektivnih izložbi.

Bonus video: