Danas je Svjetski dan pozorišta

Međunarodni pozorišni institut organizuje obilježavanje Svjetskog dana pozorišta od 1962.
0 komentar(a)
Učene žene predstava, Foto: Duško Miljanić
Učene žene predstava, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 27.03.2017. 06:24h

Danas je Svjetski dan pozorišta. Od 1962. godine, Međunarodni pozorišni institut (Internation theatre institution) organizuje obilježavanje Svjetskog dana pozorišta na dan kada je otvoren Teatar nacija u Parizu - 27. marta.

Svjetski dan pozorišta je prilika za pozorišne profesionalce da podsjete javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva koje proizilazi iz kolektivnog kreativnog čina. Svake godine 27. marta pozorišta u svijetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica, organizuju razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i TV stanica na svim kontinentima. Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962, a ove godine poruku potpisuje francuska filmska i pozorišna glumica Izabel Iper.

Crnogorsko narodno pozorište će Svjetski dan pozorišta obilježiti večeras na Velikoj sceni izvođenjem predstave “Učene žene” Žana Batista Poklena Molijera, u režiji Jagoša Markovića, u 20 sati, a prije izvođenja poruku Izabel Iper pročitaće glumica CNP-a Andrea Mugoša.

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” obilježiće Međunarodni dan teatra izvođenjem predstave “Leptir” Alksandra Radunovića Popaja, u režiji Andraša Urbana, večeras u 20 sati, dok će se Gradsko pozorište iz Podgorice pridružiti obilježavanju praznika izvođenjem svoje predstave “Čuvari tvog poštenja” u režiji Borisa Liješevića, večeras u 20 sati u Centru za kulturu u Tivtu. Prije izvođenja predstave poruku Izabel Iper pred tivatskom pozorišnom publikom pročitaće glumica Gradskog pozorišta Branka Femić.

Povodom Svjetskog dana pozorišta večeras će u Nikšićkom pozorištu u 20 sati biti prikazan britansko-američki igrani film Magbet ili The Tragedy of Macbeth, snimljen 1971. godine u režiji Romana Polanskog, a predstavlja adaptaciju istoimene tragedije engleskog pisca Vilijama Šekspira.

Organizatori ovog događaja su Crnogorska kinoteka i JU Nikšićko pozorište, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Pozorište nas štiti, pruža nam zaklon, pozorište nas voli

“Dok ovo govorim, ja nisam ja, nisam glumica, ja sam samo jedna od tako mnogo osoba zaslužnih za to da pozorište i dalje postoji. To je na neki način i naš zadatak. I naša potreba, da tako kažem: nismo mi zaslužni za to što pozorište postoji, prije će biti da zahvaljujući njemu postojimo mi. Pozorište je vrlo snažno, ono se opire, nadživljava sve, ratove, cenzure, nedostatak novca.

Dovoljno je reći 'kulisa je gola scena, u neodređenom razdoblju' i uvesti glumca. Ili glumicu. Što će on napraviti? Što će ona reći? Hoće li razgovarati? Publika čeka, saznaće, publika bez koje nema pozorišta, nemojmo to zaboraviti. I jedna osoba u gledalištu čini publiku. Neka je ipak što manje praznih stolica...

Pozorište za mene predstavlja onog drugog, ono je dijalog, odsutnost mržnje. Prijateljstvo među narodima, nisam sigurna što ono podrazumijeva, ali vjerujem u zajednicu, u prijateljstvo publike i glumaca, u jedinstvo svih onih koje pozorište spaja, onih koji ga pišu, koji ga prevode, onih koji ga rasvjetljavaju, oblače, dekorišu, onih koji ga izvode, koji ga čine, koji u njega odlaze. Pozorište nas štiti, pruža nam zaklon… Mislim i da nas voli… onoliko koliko mi volimo njega… Sjećam se jednog reditelja stare škole koji bi svako veče prije podizanja zavjese, iza kulisa, odrješitim tonom rekao: “Mjesta za pozorište!”, navela je u nadahnutoj poruci povodom Svjetskog dana pozorišta, francuska glumica Izabel Iper.

Bonus video: