Janović: Ne može se trgovati grbom svoje zemlje

"Moramo da obezbijedimo uslove da se svi momci i djevojke, koji afrimišu našu zemlju, koji igraju za svoju zemlju, osjećaju ugodno u reprezentaciji, da imaju benefite i da prije svega imaju uslove da sa ponosom nose grb svoje zemlje", ističe Janović
562 pregleda 94 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Vlada Crne Gore
Nikola Janović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 26.03.2017. 17:25h

Odluka - sada već bivših - rukometnih reprezentativaca Vuka Borozana i Nebojše Simića da više ne igraju za Crnu Goru ponovo je ustalasala sportsku javnost, ali i pokrenula pitanje da li uopšte može nešto da se uradi - kako bi se spriječio "egzodus".

Nikola Janović, proslavljeni vaterpolo reprezentativac, a sada ministar sporta ne krije da je razočaran odlukom mladih sportista.

"Nemam razumijevanja za takve slučajeve i nemam razumjevanja za takve 'transfere', ma kakvi god razlozi bili", kazao je Janović za Televiziju Vijesti.

Janović je, kako je rekao, imao ponude da zamjeni nacionalni dres.

"Imao sam ponude da igram za druge države i da zastavu svoje zemlje promjenim sa nekom drugom. Sve sam te ponude kategorički odbio. Smatram da sa pripadnošću državi nema nagodbe. Ne može se trgovati grbom svoje zemlje", kazao je Janović.

Priča o odlasku naših momaka, ne samo Borozana i Simića, ima i drugu stranu medalje - to su uslovi za rad, odnos prema reprezentativcima.

"Moramo da obezbijedimo uslove da se svi momci i djevojke, koji afrimišu našu zemlju, koji igraju za svoju zemlju, osjećaju ugodno u reprezentaciji, da imaju benefite i da prije svega imaju uslove da sa ponosom nose grb svoje zemlje", ističe Janović.

Janović je naveo samo neke od primjera, kako ne bi trebalo da se radi.

"Ne može se dešavati kao prije dvije godine da rukometna reprezentacija zbog neplaćenih računa u hotelu, spava van hotela. Ne može da se desi da atletičar Darko Pešić, koji nas je obradovao rezultatom u Beogradu, kaže da nema osnovne uslova za treninge...", rekao je Janović.

Značajnu ulogu trebalo bi da odradi država, ali i nacionalni savezi.

"Tu na scenu mora da stupi, i stupiće država, ali i prije svih - savezi pod čijom su ingerencijom reprezentativci u tim sportovima. Kada sam postao ministar sugerisao sam da se što više novca koji država opredjeli savezima ide ka sportistima", kazao je Janović.

Prevedeno, da reprezentativci koji nose crnogorski dres imaju novčanu naknadu.

"Apsolutno, da se nađe forma, da li kroz dnevnice, stipendije, na neki drugi način. Nema tih sredstava za koje možemo da kažemo da su uzaludno potrošeni, ako idu ka ljudima koji afirmišu našu zemlju na najbolji način u svijetu", kazao je Janović.

Infrastruktura u Crnoj Gori i dalje je veliki problem.

"Ministarstvo sporta želi da pomogne, da prepozna projekte koji bi bili od značaja za naše sportiste. Bazen u Kotoru je trenutno goruće pitanje. Već godinama se priča o tome, a tek će sada da počne da se gradi, u okviru kapitalnih investicija. Ispratićemo da se radovi što prije privedu kraju, da ne bi trpio vaterpolo sport, jer znamo da je Kotor rasadnik vaterpolista", kazao je Janović.

Bazen u Kotoru samo je jedan u nizu problema. Fudbalska reprezentacija igra na najneuslovnijem nacionalnom stadionu u Evropi, dvorana "Morača" je odavno zrela za rekonstrukciju, jedina atletska staza u Baru je na granici pristojnosti

"Želio sam da razgovaram sa Atletskim savezom i da vidim šta može da se uradi da se pomogne sportistima, kako da im obezbijedimo uslove da treniraju u našoj zemlji, a ne u nekoj drugoj. Otvoriće se tu još mnogo drugih pitanja i apsolutno smo na raspolaganju. Želim da prepoznaju ministarstvo sporta kao adresu gdje možemo napraviti dobre stvari za dobrobit našeg sporta", zaključio je Janović.

Bonus video: