Pogled u ogledalo otkriva nedostatak vitamina

80 pregleda 0 komentar(a)
ogledalo, muškarac, sređivanje, Foto: Shutterstock.com
ogledalo, muškarac, sređivanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.03.2017. 07:57h

Da biste utvrdili da li je vaše tijelo snabdjeveno dovoljnom količinom vitamina jeste da se – pogledate u ogledalo. Možete sprovesti lični kontrolni pregled.

  • Previše blijeda koža

Malo ljudi može da se pohvali time da je zadržalo dobar ten do kraja zime. Ako vame je koža postala potpuno blijeda u odnosu na to kako normalno izgleda, to je znak da vam nedostaje vitamin B12. Bez njega se osjećate potišteno i umorno. Da biste vratili neophodan nivo ovog vitamina, treba da jedu više mesa i ribe.

  • Suva kosa

Suva, krta kosa i velika količina peruti može biti znak da vam nedostaje biotin, poznat i kao vitamin B7, a to može biti posljedica čestog korišćenja antibiotika. Da biste povećali nivo vitamina B7, treba da češće jedete meso, ribu, povrće, voće, pečurke. I zaboravite na dijetu neko vrijeme.

  • Otekle oči

Ako ste primijetili nadutost oko očiju i udovima, vašem tijelu možda nedostaje jod. Najčešći njegov izvor je jodirana so. Jod takođe sadrže plodovi mora (jastog, škampi, alge), mliječni proizvodi, pa čak i hljeb.

  • Blijede usne

Blijede usne mogu biti znak da vam nedostaje gvožđe. Nizak arterijski pritisak i redovne prehlade mogu takođe biti znaci deficita ovog minerala. Ali postoje načini da ga nadoknadite. Potrebno je samo da jedete više crvenog mesa i da određeno vrijeme izbacite hranu sa visokim sadržajem kalcijuma.

  • Krvarenje desni

Krvarenje desni može ukazivati na nedostatak vitamina C. Smanjena količina ovog vitamina može dovesti do slabog imuniteta, bolova u mišićima i problema sa zubima. Vitamina C ima u agrumima i crvenoj paprici. Važno je da zapamtite da su ovo sve indirektni simptomi nedostatka vitamina. Ako ste neke od njih primijetili kod sebe dok se gledate u ogledalu, vrijeme je da vam vaš ljekar postavi precizniju dijagnozu.

Bonus video: