Regionalno popularna "Alhemija Balkana"

“Intervjuirali smo veliki broj Crnogoraca, među njima i premijera Đukanovića, nekoliko mladih čije poruke odzvanjaju tako zrelo i evropski da će te ih sigurno zapamtiti”
121 pregleda 0 komentar(a)
Goran Milič
Goran Milič
Ažurirano: 26.03.2017. 10:55h

Od utorka 27. marta na TV Vijesti počinje dokumentarna serija “Alhemija Balkana”, autora Gorana Milića, novinara kojeg je obožavala cijela Jugoslavija, koji kroz polučasovne epizode sa ex – yu prostora prikazuje mnogo zanimljivih priča.

Radnim danima od 16.50h gledaoci će imati prilike da prate zanimljive priče iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, sa Kosova, iz Makedonije i Slovenije.

“Intervjuirali smo veliki broj Crnogoraca, među njima i premijera Đukanovića, nekoliko mladih čije poruke odzvanjaju tako zrelo i evropski da će te ih sigurno zapamtiti. U Gimnaziji u Podgorici uradili smo anketu o vrijednostima u koje vjeruju, o izboru između novca, ljubavi, slave, porodice, privatnog biznisa ili državne službe, Rusa i Amerikanaca.” – izjavio je autor nakon snimanja epizoda o Crnoj Gori.

U dokumentarnom serijalu od 14 polusatnih epizoda Goran Milić nas vodi kroz Bosnu i Hercegovinu: od Velike Kladuše do Trebinja, od Posušja do Zvornika, od Brčkog do Mostara, od Sarajeva do Banje Luke. Za razliku od većine sličnih emisija koje se dotiču političke, ekonomske, socijalne, kulturne i sportske tematike, u ovom serijalu ne govore političari, „službeni intelektualci“ i dežurni analitičari. Goran Milić vodi na sasvim drugačiji put kroz BiH. Put koji često preskaču svi, pa i sami Bosanci.

Premijer Aleksandar Vučić odgovorao je na pitanja da li bi Srbi više voljeli da šest sati rade, a dva uče, ili da šest sati uče, a dva rade. Takođe, Milić otkriva s kim to Vučić nikada neće da se sastane.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, reditelj Rajko Grlić, direktor Zagreb Film Festivala i vlasnik kultnog zagrebačkog kina Europa Boris T. Matić, svjetski poznata sopranistica Lana Kos... Plejadu poznatih osoba iz političkog i društvenog života okupio je oko sebe neponovljivi Goran Milić.

Putopisni serijal sniman je i u Sloveniji prošlog proljeća. Priča o slovenačkim gradovima i selima duž obale i na planinama, otkrili su nam Sloveniju iznova.

"Dva lica jedne države" najčešće podrazumijevaju provaliju koja dijeli bogate od siromašnih, gradove od sela, primorske od kontinentalnih krajeva, ali u slučaju Kosova tema je drukčija, prilično jedinstvena. U toj zemlji, učinilo mi se, najveća je razlika u mentalitetu mlađih i starijih generacija.” – izjavio je autor tokom snimanja epizoda na Kosovu.

Goran Milić započeo je novinarsku karijeru na TV Beograd. Devedesetih se pričalo da na njegovom primeru Franjo Tuđman želi da dokaže da na HTV-u vlada demokratija jer tu radi “Goran Milić, koji valjda ni sam ne zna je li Hrvat, Srbin ili Jugosloven”. Milić kaže da se novinarstvo nije promenilo u poslednjih tridesetak godina.

“Ukidanje emisija se uvijek događalo. Problem u socijalizmu je bio taj da kada ti ukinu emisiju, onda ukinu i tebe. Sjećam se 1972. kada je bio obračun Tita sa takozvanim srpskim liberalizmom. Onda je Aleksandar Nenadović, najbolji novinar „Politike“, “sletio” u dokumentaciju i tek nakon devedesetih se počeo potpisivati sa punim imenom i prezimenom. Znači, on je dvadesetak godina bio nepostojeći. Još ekstremniji slučaj je sa Vjeroslavom Tadić, tadašnjom glavnom urednicom Televizije Beograd. Ona je bila jedna od najnadarenijih studenata Evrope. Jedina je bila pozvana na razgovor kod Kenedija. Iznenada je smijenjena i od tada o njoj nije objavljen ni redak. U komunizmu je bilo lakše - imali ste jedan zadani okvir u okviru kojeg ste funkcionisali. Ovo je danas slobodno tržište, slobodno lovište.” Izjavio je Goran za “Blic”.

Emisiju “Alhemija Balkana” možete pratiti svakog radnog dana na TV Vijesti od 16.50h

Bonus video: