Hamilton u potjeri za Prostom i Fetelom

Crni Biser ne bi smio da ispusti priliku da iskoristi moć svog bolida, a u timu nema ozbiljnog rivala, kao što je lani bio Niko Rozberg
57 pregleda 2 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2017. 14:53h

Poslije četiri mjeseca pauze, Formula 1 se vraća na velika vrata sjutrašnjom trkom (7 časova po našem vremenu) u Melburnu. I, postoji samo jedna dilema - može li iko da zaustavi Luisa Hamiltona na putu ka četvrtoj tituli, kojom bi se na 3. mjestu vječne liste izjednačio sa Alanom Prostom i Sebastijanom Fetelom?

Isto pitanje se postavljalo i prošle godine, ali je tada Crni Biser imao mnogo jačeg takmaca u nedodirljivom Mercedesu, nego što će Valteri Botas biti ove sezone. Niko Rozberg je iskoristio brojne probleme klupskog „druga” i prigrabio šampionski pehar, koji neće braniti, jer je šokantno odlučio da se povuče.

Posljednji put prvak nije branio titulu 1994. godine, kada je Prost odlučio da se povuče u 39. godini. Ostaje samo nada da se ta 1994. neće ponoviti, jer su na Velikoj nagradi San Marina u Imoli poginuli jedan od najvećih vozača svih vremena i definitivno najvoljeniji od svih šampiona, Ajrton Sena, kao i austrijski ruki Ronald Racenberger.

A kada je u pitanju uzbudljivost, ne bi bilo loše da doživimo reprizu 1994, jer je Mihael Šumaher tada osvojio prvu od rekordnih sedam titula sa bodom prednosti nad Dejmonom Hilom. I to nakon kontroverznog sudara na posljednjoj trci sezone u Adelejdu baš između dva kandidata za titulu, što je Njemcu omogućilo da sačuva minimalnu prednost...

Crni Biser nadmoćan na treninzima i u kvalifikacijama

Iako su prethodnih sedmica iz padoka dolazile informacije da su u Mercedesu zabrinuti zbog brzine koju mogu da razviju bolidi Ferarija, svjetske kladionice nemaju dilema - kvota na titulu u konkurenciji konstruktora na njemačkog velikana je svega 1,30, a Hamilton je „procijenjen” na 1,65 do 1,73.

Trostruki šampion je ta očekivanja opravdao prvo na treninzima u Albert parku u Melburnu, a potom i na kvaklifikacijama, u kojima je došao do pol-pozicije.

"Oduševljen sam bolidom, dan je bio gotovo perfektan. Nakon nekih muka na testiranjima u Barseloni, bojao sam se da ću iste probleme imati i ovdje. Uzbuđuje me činjenica da je samo sedmicu nakon tih problema bolid bio baš onakav kakav bi trebalo da bude", rekao je Hamilton.

Fetel: Tek je mart

Ferari svi vide kao jedinog konkurenta Mercedesu, ali u Skuderiji ne žele pritisak.

"Titula? Ljudi, tek je mart. Ako želimo da pričamo o peharu, to se radi u oktobru i novembru. Ali, možemo da pričamo o performansama bolida i reći ću vam da je mnogo bolji osjećaj nego prošle sezone", rekao je Fetel.

Život nakon Eklstona

Ovo će biti prva sezona u kojoj neće biti dugogodišnjeg gazde Bernija Eklstona. Američka kompanija Liberti medija je otkupila takmičenje za 4,4 milijardi dolara i udaljila kontroverznog Britanca iz „najbržeg cirkusa”. Izvršene su promjene na bolidima sa željom da budu četiri do pet sekundi brži po krugu. Najznačajnije su da je dozvoljeno da širina bude tačno dva metra, prednje krilo 180 centimetara, a i pneumatici će biti za 25 odsto širi, što će omogućiti više mehaničkog prijanjanja.

Šampionat ima 20 trka, i isto toliko vozača raspoređenih u 10 timova (nema više Manora), a završava se 26. novembra u Abu Dabiju.

Bonus video: