Novinar "Vijesti" nije povrijedio tajnost postupka

Sudija Ivanović izuzet iz Radevićevog slučaja jer je postupao u predmetu objavljenom kasnije u tekstu koji se pominje u optužnici
167 pregleda 1 komentar(a)
Komnen Radević, Foto: Savo Prelević
Komnen Radević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.03.2017. 13:26h

Viši sud u Podgorici potvrdio je presudu kojom je novinar "Vijesti" Komnen Radević oslobođen optužbi za povredu tajnosti postupka.

Tužilaštvo ga je teretilo da je u julu 2014. godine, na portalu "Vijesti" objavio presudu tada maloljetnom Iliji Mandiću, napisavši njegove inicijale i da je u pitanju sin političara Demokratskog fronta.

Sudilo mu se za povredu tajnosti postupka.

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Larisa Mijušković Stamatović dva puta ga je oslobađala optužbi, ali je Viši sud najprije ukinuo presudu, da bi je ovog puta potvrdio.

Viši sud je sada prihvatio obrazloženje sutkinje - da u ponovljenom postupku nijesu pruženi nikakvi novi dokazi i da se na osnovu onoga za šta je novinar optužen može donijeti isključivo oslobađajuća odluka.

Sudovi su se ovog puta složili da nije dokazano da je novinar portalu "Vijesti" poslao tekst.

Konstatovano je da je provedenim dokazima to ostalo na nivou pretpostavke, na osnovu čega se ne može donijeti osuđujuća presuda.

"Iz odbrane okrivljenog proizilazi da je on napisao tekst i proslijedio ga dnevnom štampanom listu "Vjesti", redakciji "Crne hronike". Ovakva odbrana okrivljenog u potpunosti je potvrđena iskazom svjedoka Srdana Kosovića, urednika portala "Vijesti"", navodi se između ostalog u obrazloženju presude Višeg suda.

Prethodno, predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić usvojio je zahtjev advokatice Edite Mehović za izuzeće sudije Radomira Ivanovića od vršenja sudijske dužnosti u predmetu protiv Radevića.

Ta odluka donijeta je prije odlučivanja po žalbi, nakon čega je predmet u rad dodijeljen drugom vijeću.

Advokatica je tražila izuzeće sudije Ivanovića, jer je kao sudija za maloljetnike postupao u predmetu i 25. jula 2014. godine donio presudu u Višem sudu u Podgorici, koja se pominje u tekstu koji je objavljen 26. jula 2014, a povodom kojeg se i vodi predmetni krivični postupak protiv Radevića.

"Zahtjev za izuzeće je osnovan", naveo je sudija Savić i dodaje:

"Radević je tokom postupka isticao da je tekst poslao novinama, a ne portalu i da su svi mediji u Crnoj Gori već objavili da je sin Andrije Mandića maloljetnik kome se sudilo u postupku pred Višim sudom".

Podsjetio je da je i stariji Mandić prvi javno otkrio da je u pitanju njegov sin, kako bi prekinuo medijske spekulacije.

Bonus video: