Na svjetlu dana i u tmini noći

Izložbu u "Moduloru" otvorila je ugledna istoričarka umjetnosti Branka Hlevnjak iz Zagreba koja je tom prilikom istakla da je "jednaki motiv" povezao mjesta koja su svjetiljkama, njihovim dizajnom i ugođajem, baštinici određene urbane ljepote
51 pregleda 0 komentar(a)
Saša Ćetković rad Svjetiljke, Foto: Privatna arhiva
Saša Ćetković rad Svjetiljke, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.03.2017. 17:50h

U zagrebačkoj galeriji "Modulor", u Centru za kulturu Trešnjevka, otvorena je izložba fotografija "Svjetiljke" poznatog zagrebačkog umjetničkog fotografa Saše Ćetkovića, rodom iz Bara. "Modulor" je za ovu priliku pretvoren u ulicu sa 35 fotografskih svjetiljki koje su na roli foto papira od 15 metara.

"Dok sam fotografisao svjetiljke po ulicama raznih gradova više od godinu dana, fascinirala me spoznaja sveprisutnosti svjetiljke kao Boga koji nam rasvjetljuje put kojim idemo. Pokušao sam je fotografisati kako svijetli u našim svakodnevnim životima usprkos tome što možda i ne vjerujemo. Ona je tu za sve nas, na svjetlu dana i u tmini noći", rekao je o postavci autor.

Saša je treća generacija umjetničkih fotografa u porodici Ćetković. Njegov djed Jakob, rođen u u Zupcima kod Bara, imao je prvu fotografsku radnju u Starom Baru, a Jakobov sin i Sašin otac Jozo, u Zagrebu je 70-ih godina prošlog vijeka postao jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih majstora umjetničke fotografije Hrvatske i SFRJ.

Izložbu u "Moduloru" otvorila je ugledna istoričarka umjetnosti Branka Hlevnjak iz Zagreba koja je tom prilikom istakla da je "jednaki motiv" povezao mjesta koja su svjetiljkama, njihovim dizajnom i ugođajem, baštinici određene urbane ljepote.

"Fotografisanje jednakog, pa čak i istog motiva u različitim vremenskim, sunčevim i arhitektonskim uvjetima, znači svaki put dobiti novu i drugačiju fotografiju. U njoj je ugrađeno i autorovo raspoloženje. Svi ti mali pomaci neke su vrste mentalnih tajmera, mjerači vremena i stanja duha, tvorci ritma. Ritam je ovdje najbitniji fotografski sadržaj. Naglašen je i kroz postavu, posterom koji otkriva uzastopni niz izmjenjivih slika. Tako je potenciran ritam grada/gradova, ritam gledanja i ritam doživljaja", zapisala je Hlevnjak u katalogu izložbe.

Bonus video: