Bliska tumačenja različitih apsurda

Izložba "Interruption" biće otvorena 6. aprila u klubu "Library" u Londonu, a obuhvata više od 40 radova autora iz regiona
0 komentar(a)
Tadija Janičić rad, Foto: Squarespace.com
Tadija Janičić rad, Foto: Squarespace.com
Ažurirano: 24.03.2017. 17:58h

Izložba savremenih umjetnika sa Balkana "Interruption” biće otvorena šestog aprila u klubu “Library” u Londonu, a obuhvata više od 40 radova autora iz regiona koji su prepoznatljivi po društvenom angažmanu i jedinstvenom razumijevanju različitih apsurda koji čine savremeni život i politiku.

Postavku čine slike, crteži, grafike, skulpture, fotografije i video radovi koji do sada nisu izlagani u Londonu, najavila je organizacija Contemporary Balkan Art (CoBA), organizator izložbe “Interruption”, na kojoj učestvuju umjetnici Dragos Burlacu, Mirza Dedać, Lidija Delić, Aleksandar Dimitrijević, Stanimir Genov, Nemanja Golijanin, Nina Ivanović, Tadija Janičić, Žolt Kovač, Iva Kuzmanović, Petar Mirković, Jovana Mladenović, Nemanja Nikolić, Emir Šehanović i Marija Šević.

Prema navodima organizatora, period tranzicije Balkana - od kolapsa jugoslovenskog socijalizma do danas, karakterišu različiti oblici prekida, uključujući ekonomske neizvjesnosti, kulturne preokrete i demografske promjene. Pritisci i neizvjesnosti, koji nastaju usljed turbulencija na svjetskoj političkoj sceni, kao što su bregzit, izbor Donalda Trampa za predsjednika SAD i sve prisutnija desnica u Evropi, poručuju da se “balkansko iskustvo” može zapravo posmatrati kao svojevrsni mejnstrim.

Svi umjetnici na izložbi bave se odnosima u kontekstu specifičnog geografskog i kulturnog prostora Balkana, bilo da su iz Rumunije, Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine ili Crne Gore.

CoBA prvi put na jednom mjestu okuplja umjetnike - susjede koje karakteriše zajednička autorefleksija kao posljedica stanja i procesa kroz koje prolaze. Doživljaj realnosti i vlastito pozicioniranje u njoj svjedoči o položaju umjetnika u aktuelnom trenutku.

Izložba “Interruption” biće otvorena u klubu Library u Kovent Gardenu (112 St Martin’s Lane, WC2N 4BD) do 11. maja. To je treća izložba neprofitne organizacije CoBA, koja zastupa i promoviše umjetnike sa Balkana čiji je značaj potvrđen na domaćoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni.

U okviru izložbe, najavljeni su i razgovori sa umjetnicima Marijom Šević, Tadijom Janičićem, Petrom Mirkovićem i fotografkinjom Jovanom Mladenović, a na zatvaranju, 11. maja, predviđen je razgovor o novoj knjizi Marine Abramović “Walk Through Walls” - nedavno objavljenoj biografiji međunarodno najpoznatije umjetnice sa Balkana, koja živi i radi u Njujorku.

Elementi koji se provlače kroz bivše socijalističke zemalje

Izložba, kako je navedeno u pratećem tekstu, istražuje uticaj različitih smetnji kako na samospoznaju, tako i na životne teškoće koje proizilaze iz složenog nacionalnog identiteta, muškog feminizma, paganske tradicije i sujeverja i, na kraju, brutalizma.

U radovima zastupljenih umjetnika primjetne su relacije prema sadržajima koji ističu intimne i svakodnevne momente, zabilježene u vidu jednostavnog i blago apstraktnog. S druge strane, postoje autori u čijim se radovima registruje aproprijacija kodova popularne kulture.

Negdje je prisutna i jasna promjena uslovljena sukobom društvenih i političkih odnosa. To su sve elementi koji se provlače kroz prostore bivših socijalističkih zemalja, gdje se ta pitanja i danas intenzivno istražuju.

Bonus video: