Presuda: Tabloid Informer platiće 5.000 eura odštete Socijaldemokratskoj partiji

Sutkinja u obrazloženju presude navodi da je Informer objavio neistinitu i nepotpunu informaciju, te da je sadržina spornih tekstova mogla narušiti ugled SDP-a
0 komentar(a)
SDP država svima
SDP država svima
Ažurirano: 23.03.2017. 19:06h

Tabloid Informer platiće 5.000 eura odštete Socijaldemokratskoj partiji (SDP) zbog objavljenih tekstova, u kojima se ta partija optužuje za učestvovanje u malverzacijama u Lučkoj kapetaniji u Kotoru.

To je prvostepena presuda sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Milene Matović, koja je, ovog puta, djelimično usvojila tužbeni zahtjev partije.

SDP je tužio tabloid i tražio 50.000 eura odštete.

Sutkinja u obrazloženju presude navodi da je Informer objavio neistinitu i nepotpunu informaciju, te da je sadržina spornih tekstova mogla narušiti ugled SDP-a.

Govoreći o visini dosuđene odštete pozvala se na praksu suda u Strazburu i Vrhovnog suda Crne Gore.

Ovo je druiga prvostepena presuda, nakon što je prvu kojom je odbijen tužbeni zahtjev SDP-a, a koju je donijela ista sutkinja, ukinuo Viši sud u Podgorici.

Ona je, u ukinutoj odluci, navela da partija nije dostavila dokaze da joj je narušen ugled i nanešeni duševni bolovi pisanjem Informera, iako je ocijenila da tekstovi jesu neprovjereni i da su mogli biti od uticaja na gubitak poštovanja prema toj političkoj partiji i da su podobni da izazovu osudu društvene zajednice.

U Višem sudu su isticali da je odluka nejasna, te tražili od sutkinje da da jasne i prihvatljive razloge da li su sporni tekstovi uz objavljivanje upadljivih naslova praćenih fotografijama predsjednika partije Ranka Krivokapića, mogli prouzrokavati povredu ugleda te partije.

U tužbi se podsjeća da je “Informer” u martu 2014, objavio naslov “Skandal: Tužilaštvo nastavilo istragu - u Kapetaniji isparilo 400.000; Sumnjiv i Ranko”, kojim se implicira da Specijalno tužilaštvo vodi istragu protiv SDP-a, zbog sumnje da su njeni članovi prisvajali novčana sredstva iz tog kotorskog preduzeća.

Advokat Siniša Gazivoda, koji je podnio tužbu, ocjenjuje da je cilj teksta bio vrijeđanje ugleda te partije, iznošenjem netačnih i zlonamjernih navoda, sa ciljem da se, na štetu SDP-a, poveća tiraž tabloida, te i sa drugim, „vjerovatno jednako nečasnim motivima”.

U odgovoru na tužbu se ističe da u tužbi nije objašnjeno na koji način, odnosno kojom izjavom je povrijeđen ugled tužioca.

„Izvor koji je dao podatke koji su bili osnova za objavljivanje spornih tekstova, u ranijoj saradnji s tuženim bio je izuzetno pouzdan, te nije bilo osnova da tuženi posumnja u istinitost navoda svog izvora”, ukazuje se, u odgovoru na tužbu.

Vrhovno državno tužilaštvo je, u aprilu te godine, saopštilo da je pokojni kapetan Nikola Drakulović osumnjičen da je prisvojio 560.966 eura iz Lučke kapetanije, ali da je slučaj arhiviran zbog njegove smrti.

Vlasnici “Informera” nedavno su ugasili crnogorsko izdanje tog tabloida.

Beogradski tabloid, koga navodno kontroliše Srpska napredna stranka, u aprilu 2014. godine prvi put je izašao u Crnoj Gori.

Bonus video: