NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA

Otrov najotrovnijeg pauka lijek za moždani udar?

Tijelo reaguje na udar tako da razgrađuje glukozu kako bi kompenzovalo manjak kiseonika. No u ovom procesu stvara se kiselina koja razara stanice mozga
4 komentar(a)
glavobolja, Foto: Www.shutterstock.com
glavobolja, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 23.03.2017. 12:29h

Naučnici su po prvi put otkrili sredstvo kojim bi se vrlo učinkovito mogao liječiti moždani udar, drugi najveći uzrok smrti u savremenom svijetu, prenose mediji.

Novootkriveni lijek, protein Hi1a, sastavni je dio otrova australskog pauka dupljaša (Hadronyche infensa), a istraživanja na štakorima utvrdila su da je jedna doza Hi1a, ubrizgana dva sata nakon udara, smanjila oštećenja mozga za čak 80 posto. Ista doza bila je vrlo učinkovita i nakon osam sati – smanjila je oštećenja za oko 65 posto. 

Naučnici vjeruju da bi protein mogao biti slično djelotvoran i kod ljudi. Klinička istraživanja na pacijentima trebala bi započeti u sljedeće dvije godine i ako se lijek potvrdi na ljudima, biće to prvo sredstvo za liječenje posljedica moždanog udara. 

"Maleni protein Hi1a, koji smo pronašli, blokira kanale za prepoznavanje kiseline u mozgu koji su ključni pokretači oštećenja mozga nakon udara", istaknuo je Glen King sa Univerziteta Kvinslend u Australiji, jednog od vodećih istraživačkih i nastavnih institucija. 

U većini moždanih udara, tzv. ishemijskih udara, prekida se dotok krvi u određeni dio mozga. Najčešći uzrok je neki krvni ugrušak koji je nastao lokalno ili negdje drugdje u tijelu. 

Tijelo reaguje na udar tako da razgrađuje glukozu kako bi kompenzovalo manjak kiseonika. No u ovom procesu stvara se kiselina koja razara stanice mozga. 

Nova studija, predstavljena u časopisu PNAS, pokazala je da protein Hi1a zaustavlja razoran proces tako što blokira sposobnost stanica da prepoznaju nakupljanje kiseline, čime spriječava odumiranje neurona.

Protein Hi1a otkriven je slučajno dok su naučnici sekvencirali DNK-a pauka.

Od moždanog udara svake godine umre oko 6,7 miliona ljudi, a stručnjaci procjenjuju da bi se broj invalidnosti i preuranjenih smrti uzrokovanih moždanim udarom u sljedećih 15 godina mogao udvostručiti, prenosi Fena.

Preporučujemo za Vas