DPS i DF su ekstremi, između njih je teško voditi politiku

Ćalović Marković smatra da je specijalni tužilac Milivoje Katnić urušio kredibilitet tužilaštva. Ona je podsjetila da Katnić nije obavijestio o državnom udaru ministarku odbrane Milicu Pejanović Đurišić, ali da jeste mitropolita SPC Amfilohija preko ministra MUP Gorana Danilovića
106 pregleda 0 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Vanja Ćalović Marković, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 23.03.2017. 21:10h

"Mislim da je očigledno da je Vlada Duška Markovića krenula od tanjega kraja", poručila je Vanja Ćalović Marković u emisiji "Načisto" na TV Vijesti.

Ona ukazuje da Vlada nije spremna da zahvati od onih koji imaju najviše "zato što su politički povezani sa ovom vlašću".

"Ovo nije ni prvi ni poslednji zakon koji će pasti pred Ustavnim sudom", kazala je Ćalović Marković govoreći o takozvanom Zakonu o majkama.

Direktorica MANS objašnjava da ne misli da je taj zakon dobro rješenje. "Mislim da socijalna politika treba da se vodi na drugi način", dodaje ona.

Ona je podsjetila i da je prije izbora govoreno da sa finansijama nema nikakvih problema, i da nikakva najava o ovakvim mjerama nije postojala uoči oktobarskih izbora.

"Kada je u pitanju izgradnja lokalne infrastrukture niko nije odredio prioritete", dodaje Ćalović govoreći o raznim načinima izborne zloupotrebe.

Govoreći o autoputu, ona je podsjetila na nevjerovatan propust kada se Vlada nije valutno osigurala zbog čega će kredit biti mnogo skuplji.

"Autoput je jedan od najboljih primjera da Vlada ni u jednom trenutku nije predvidjela koliko će to da košta... Ovo će biti jedan od najskupljih autoputeva na svijetu", uočava Ćalović.

Ona smatra da Crna Gora nema kulturu protesta. "Mi se bunimo ćutke, mi se bunimo šapatom", dodaje Ćalović Marković, ali dodaje i da se to mijenja.

"Vi ako nekome nešto tražite da uradi i taj neko to ne uradi, vi tražite da ta osoba sa te pozicije ide."

Ćalović je podsjetila da je predsjednik Ustavnog suda rekao da neće dati priroritet zakonu o naknadama za majke sa troje i više djece, a onda poslao drugu poruku nakon što su majke počele štrajk glađu.

"Treba li da počnemo da štrajkujemo glađu da bi Ustavni sud počeo da radi", pita Ćalović Marković.

Ona podsjeća da su političke partije sjele, dogovorili se i predlagali svoje predstavnike za izbor predsjednika Ustavnog suda.

"Kada se radi o privilegijama i interesima onda se vrlo brzo dođe do zajedničkog rešenja", kaže Ćalović Marković. Ćalović ukazuje da ispada da su majke veći problem države od kriminalnih klanova.

"Ekonomsko stanje je loše. To ne može više da se sakrije i postaje sve veća omča o vratu vladajuće partije", dodaje ona.

Ona je uvjerena da Milo Đukanović i dalje vuče konce, između ostalog jer Marković nema podršku unutar svoje partije."

"Duško Marković je crna kutija ovog režima. On je bio šef udbe u najgorem periodu", kaže Ćalović Marković. Ona ocjenjuje da je Marković pokušao da napravi neku vrstu tehničko-funkcionalne Vlade, "makar da liči na tako nešto."

"Ta Vlada ima određene zadatke, koje je postavio Đukanović", dodaje Ćalović Marković.

Govoreći o političkoj sceni, Ćalović Marković navodi da u našoj politici nema puno principijelnosti. "Teško je voditi politiku koja se nalazi između ekstrema, DPS sa jedne strane i DF sa druge", ističe Ćalović Marković.

Ćalović Marković smatra da je specijalni tužilac Milivoje Katnić urušio kredibilitet tužilaštva. Ona je podsjetila da Katnić nije obavijestio o državnom udaru ministarku odbrane Milicu Pejanović Đurišić, ali da jeste mitropolita SPC Amfilohija preko ministra MUP Gorana Danilovića.

"Kada je u pitanju borba protiv korupcije i kriminala od Katnića nijesmo ništa čuli", dodaje ona. Ćalović Marković je nabrojala brojne slučajeve gdje su velike zatvorske kazne dobili prestupnici za minorne prekršaje, dok su visoki funkcioneri blago kažnjavani.

"Šalje se jasna poruka, da u Crnoj Gori u zatvoru mogu da završe samo sitni kriminalci", jasna je Ćalović Marković. Ona je kritikovala predlog zakona koji ima za cilj da zaštiti od kritike nosioce državnih funkcija.

"Da smo u Americi, ja sam sigurna da bi se ovo zvao Katnićev zakon. To je zakon koji štiti specijalnog tužioca", kazala je Ćalović Marković.

Ona smatra da je bila intencija da optužnica padne u slučaju Šarića.

Govoreći o optužbama Vlade da NVO sektor zloupotrebljava brojne donacije, ona ističe da ne postoji donator neke organizacije u Crnoj Gori koji nije istovremeno donator i Vlade Crne Gore.

"Šta sad će da nas optuže da smo strani plaćenici jer nam strani fondovi daju 50% manje donacija nego Vladi", upitala je Ćalović.

"Teorijski je nemoguće da je 40 miliona štednje podijeljeno neprofitnim organizacijama u Crnoj Gori...Nema MANS štednju, odakle. MANS troši sredstva u skladu sa dinamikom projekta."

Ona ukazuje da se retorika vratila na onu iz devedesetih godina. "Ja stvarno ne mogu da vjerujem da smo se vratili 20 godina unazad", zaključila je Ćalović Marković.

Bonus video: