U Njemačkoj promocija crnogorske džez kulture

Organizatori “Petrovac Jazz festivala” poziv na “German Jazz Expo” dobili su od Ministarstva kulture Njemačke i Jazzheada
53 pregleda 1 komentar(a)
Vinko Mihajlović, Foto: Privatna arhiva
Vinko Mihajlović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.03.2017. 17:40h

Direktor “Petrovac Jazz festivala” Vinko Mihajović krajem aprila boraviće u Bremenu na sajmu “German Jazz Expo”. Ovaj poziv organizatori “Petrovac Jazz festivala” dobili su od Ministarstva kulture Njemačke i Jazzheada.

“Na sajmu će biti više od 1000 izlagača i tri hiljade učesnika, kao i ogroman broj posjetilaca iz čitavog svijeta. Naša vizija je da predstavimo naš festival, kao i Opštinu Budva i Crnu Goru u okviru poziva na najbolji mogući način, a ovo će nam biti prilika da to i učinimo, jer dobijamo prezentacioni štand kao i da učestvujemo na tamošnjem forumu”, ističe u razgovoru za “Vijesti” Mihajlović.

“U pripremi je posebno izdanje festivalskog časopisa u kojem ćemo moći da prezentujemo i manifestaciju i sve prijatelje koji su sa nama, a sve će to biti upakovano kao dodatak našem novom prijateljstvu sa časopisom 'Renome'”, objašnjava Mihajlović i dodaje da očekuje već najavljene sastanke sa organizatorima i menadžmentom sajma gdje će imati razgovor na temu saradnje. Pozvani su da se predstave na ovom sajmu kao partner za budućnost, a sagovornik “Vijesti” ne krije da je ovo od velikog značaja i za festival, ali i za Crnu Goru.

“Petrovac Jazz Festival će se naći sa svim svjetskim festivalima rame uz rame, a ujedno i tim putem imaćemo konekciju sa ostalim izlagačima iz čitavog svijeta. Velike kompanije i razni menadžeri sa kojima želimo da ostvarimo saradnju i, naravno, udruživanje sa raznim manifestacijama, samo može naš festival osnažiti i povesti ga u mnogo veće sfere dešavanja i popularizacije, kako bismo bili prepoznati širom svijeta”, smatra Mihajlović.

On ne isključuje mogućnost i za buduće saradnje između sajma u Bremenu i Crne Gore.

“Moglo bi biti od koristi svima ako naš odlazak i razgovor budu imali dobru konekciju, što i očekujemo. Za ovu godinu partner zemlja saradnje sa Bremenom je Finska, tako da se nadamo da će i Crna Gora biti u budućnosti nosilac organizacionog dijela ovog sajma i u našim krajevima i da ćemo ugostiti eminentna imena umjetnika, raznih predstavnika kompanija koji inače dolaze na sajam iz cijeloga svijeta”, kaže Mihajlović i ne krije da očekuje podršku Ministarstava i države, ako dođe do ove saradnje.

I pored obaveza oko džez sajmova, Mihajlović uveliko sprema novo izdanje “Petrovac Jazz festivala”.

“Pripremili smo mnoga iznenađenja, a jedno su i razna udruživanja sa gradovima kako u Crnoj Gori, tako i u inostranstvu. Pored našeg glavnog programa koji je u septembru, imaćemo i 'eho festivala', koji će biti tokom ljeta i jeseni. Riječ je o filmskim projekcijama, raznim workshopovima, izložbama slika”, otkriva on. Veliku pomoć očekuje od Opštine i Turističke organizacije Budva, ali i prijatelja iz raznih ambasada koji već tradicionalno pomažu ovu manifestaciju.

Festival u Petrovcu postoji već 11 godina, a džez kao muzički pravac, smatra Mihajlović, polako se popularizuje i kod nas.

“Uspjeli smo da festival postavimo na noge i uvrstimo ga u svjetske tokove, jer samim pozivom mnogih ministarstava iz inostranstva i prepoznavanje kako već mnogi zovu 'džez brendom Crne Gore' je nama čast da smo jedini pozvani, a ujedno daje i veliku obavezu da profesionalno i dalje radimo i držimo nivo festivala. Ove godine na festivalu se neće plaćati karte, što daje samo jednu tradicionalnu dozu i dobrobit sa turističkog aspekta da ljudi posjete festival kao što su to činili sve ove godine i bili naši dragi gosti”, ponosan je Mihajlović.

U maju nastavak saradnje sa prijateljima iz Kine

Prošle godine Mihajlović je bio na sajmu džeza u Kini, a na pitanje koliko su ovi sajmovi bitni za organizatore festivala poput njegovog, odgovara:

“Bili smo na festivalu na poziv Kineske asocijacije Jazz, Ministarstva kulture Kine i obišli smo pet gradova. Naši prijatelji iz Kine stižu u maju u Crnu Goru i imaćemo dosta razgovora koje smo započeli još tamo na temu 'Silk Road', to jeste puta svile na kojem se već nalazimo i koji u bliskoj budućnosti osnažujemo saradnjom, ne samo u muzičkom dijelu, nego i u edukativnom. Tako ćemo vjerovatno slati naše mlade u Kinu na edukaciju kao i da nastupaju u toj zemlji, dok ćemo u Crnoj Gori ugostiti njihove mlade muzičare po istom principu” priča on i otkriva da im predstoji ponovni odlazak u Kinu kao i u Indiju, i još mnoge zemlje gdje su pozvani.

“Odlaskom na ove sajmove mnogo možemo spoznati i naučiti , a ujedno i predstaviti ono sto radimo i gdje se na mapi nalazimo. Sjutra može svima, ne samo nama, biti od koristi i saradnje u festivalskom, edukativnom, kulturološkom smislu, ali i turističkom”, smatra Mihajlović.

Bonus video: