Kome je država 2011. prodavala oružje?

Nebojša Medojević tvrdi da se Crna Gora koristi za šverc oružja militantnim organizacijama na Bliskom istoku...
205 pregleda 12 komentar(a)
oružje, snajper, Foto: Shutterstock
oružje, snajper, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2017. 17:10h

Specijalno državno tužilaštvo ispituje sporazume Montenegro Defence Industry (MDI) o izvozu oružja Saudijskoj Arabiji, Libiji u Ukrajini.

Prema infoirmacijama BIRN-a, ispituju se sporazumi od 2011. godine kada je ta kompanija bila u državnom vlasništvu.

U instituciji na čijem je čelu Milivoje Katnić, provjeravaju dokumenta koja dokazuju da je oprema ili oružje stigla do pravog kupca a ne neke druge zemlje ili entiteta, naročito nekog ko se nalazi pod međunarodnim embargom za kupovinu oružja.

Direktor MDI Zoran Damjanović negirao je da je počinjeno krivično djelo u sporazumima o izvozu oružja.

“Nismo uradili ništa ilegalno i nisam upoznat sa istragom. Niko nas do sada nije kontaktirao”, kazao je Damjanović.

Dodao je da će nastaviti da izvoze oružje u Saudijsku Arabiju, ističući da su posljednjih godina SAD i Velika Britanija izvezle toj kraljevini milijarde eura vrijednog oružja.

Iz BIRN-a piše da tužilaštvo nije potvrdilo ali ni negiralo da istražuje MDI, već da su saopštili da ne mogu komentarisati istrage koje su u toku.

Dva izvora iz Vlade su potvrdila BIRN-u da je istraga pokrenuta nakon što je poslanik DF-a Nebojša Medojević u oktobru optužio vladu i MDI da izvozom oružja u Libiju i Siriju predstavlja kršenje embarga UN.

Vlada je dobacila te navode i protiv njega podnijela krivičnu prijavu.

Međutim, Medojević je 13. januara svjedočio pred tužiocem za organizovani kriminal u vezi sa ovim informacijama u svojstvu građanina, ne osumnjičenog.

Medojević tvrdi da se Crna Gora koristi za krijumčarenje oružja militantnim organizacijama na Bliskom istoku.

“Zadovoljan sam što je tužilaštvo konačno pokrenulo proces na koji godinama ukazuju istraživački mediji”, kazao je Medojević.

Podaci pokazuju da je Crna Gora prodala 1.040.986 dolara vrijednog oružja i municije Saudijskoj Arabiji prošle godine.

Dio oružja ide Siriji, Libiji i Jemenu...

Stučnjaci za naoružanje kazali su BIRN-u da je malo vjerovatno da je oružje koje prodaje MDI, namijenjeno za vlastitu upotrebu Saudijske Arabije, već da se preusmjerava Siriji i u manjim količinama, Libiji i Jemenu.

Sumnje o prodaji oružja MDI su krenule na ljeto 2016, nakon što je istraga BIRN-a pokazal da je MDI prodao gotovo 300 tona oružja i municije iz perioda Jugoslavije Saudijskoj Arabiji.

Bonus video: