Četiri načina koja će vam pomoći da pročistite nos

Osim što uživate u njegovoj slatkoći, pčelinji med može vam pomoći u suzbijanju alergija
334 pregleda 0 komentar(a)
sinusi, Foto: Shutterstock
sinusi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2017. 13:29h

Mnoge osobe koje pate od sezonskih alergija, s proljećnim cvjetanjem stabala i širenjem polena svake godine ponovno se susreću s problemom začepljenog nosa. No, ne dopustite da to uspori vaš avanturistički duh. Donosimo vam četiri rješenja uz pomoć kojih ćete lakše disati.

1. Posude u obliku čajnika za ispiranje nosa

Iako izgledaju egzotično, „neti pots“ odnosno posude u obliku čajnika za ispiranje nosa, postale su popularno sredstvo za rješavanje začepljenih sinusa. Tretman uključuje ispiranje nosne šupljine s fiziološkom rastvor čime se „ispiraju“ uzroci infekcija sa sluznice i smanjuje njihova brojnost. To može smanjiti vjerojatnost pojave infekcije gornjeg disajnog sistema ili je ublažiti. Ukoliko međutim patite od sezonskih alergija, redovnim primjenjivanjem ove tehnike ispraćete i alergene, smanjiti upalu i natečenost sluznice te napokon moći uživati u proljećnom povjetarcu.

Ispiranje nosa pomoću „neti“ posuda poprilično je jednostavno. Napunite posudu s mješavinom tople vode i soli. Pri tome je važno koristiti prokuvanu ili destilovanu vodu jer voda iz slavine u ovom slučaju može donijeti više štete nego koristi. Zatim, nagnite glavu na stranu i ulijte tečnost kroz jednu nosnicu te pustite da proteče kroz drugu. Ponovite isti proces na suprotnoj strani.

2. Dekongestivni sprej ili kapi za nos

Za razliku od „neti“ posuda, koje ponekad mogu biti nespretne za korišćenje i koje služe samo za ispiranje sluznice, sprej ili kapi za nos koje sadrže dekongestiv osim što omogućavaju da se rastvor nježno i ravnomjerno rasporedi, dovode i do smanjenja simptoma začepljenosti i curenja iz nosa.

Dekongestivni sprej ili kapi za nos možete koristiti u kratkom periodu od tri do pet dana, bilo kao samostalnu terapiju bilo u kombinaciji s antihistaminicima i/ili kortikosteroidima, kako bi ubrzali i pojačali njihov učinak. Bilo da se nalazite u udobnosti svoga doma, na poslu ili u školi, dekongestivni sprej ili kapi za nos pomoći će vam da ponovno udahnete i osjetite miris proljeća.

3. Med

Osim što uživate u njegovoj slatkoći, pčelinji med može vam pomoći u suzbijanju alergija. Vrijedne pčelice prenose polen sa cvijeta na med pa ako svakog dana pojedete kašikicu meda imate veće šanse da stvorite snažniji imunitet i otpornost na polen. Kako bi efekt bio što bolji, preporučuje se konzumirati med proizveden u podneblju u kojem živite.

Kako se ne bi previše zamarali razmišljajući o tome jeste li baš svaki dan pojeli jednu kašikicu meda, pokušajte stvoriti naviku da u svoju omiljenu jutarnju šoljicu kafe, umjesto šećera, ubacite med. Efekt je isti, a napadi alergije mobu biti smanjeni.

4. Para

Tuširanjem u vrućoj vodi ispraćete alergene sa sebe, no uskakanje u tuš više puta dnevno zna biti poprilično umarajuće. Zamijenite paru u tušu onom u posudi, koja će jednako učinkovito isprati sekret i ovlažiti suve nosne puteve.

Najlakši način je da nagnete glavu iznad zdjele kipuće vode (pričekajte nakon što je voda uzavrela 5-7 minuta kako se ne biste opekli) te prebacite peškir preko glave kako bi osigurali da što više pare dopre do vaših nozdrva. Dišite duboko deset do petnaest minuta, prenosi Zadovoljna.hr.

Bonus video: