Katnić pitao Đukanovića šta su Mandić i Nikić radili u Moskvi

Iz SDT-a tvrde da Ananije Nikić radi za rusku obavještajnu službu FSB, ali su u DF-u ranije saopštili da je on doveo ruske televizije i radio kao prevodilac za vrijeme protesta 2015. i 2016. godine i da ga svi opozicionari poznaju
81 pregleda 23 komentar(a)
Milutin Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milutin Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2017. 07:31h

Glavni specijalni tužilac juče je Milutina Đukanovića pitao zašto je Demokratski front prošle godine u više navrata kupovao avionske karte za Moskvu, Beograd i Beč lideru Andriji Mandiću i prevodiocu Ananiju Nikiću, koga sumnjiče da je ruski tajni agent.

Funkcioner tog političkog pokreta juče je više od tri sata odgovarao na pitanja Milivoja Katnića.

Njega su posebno zanimali razlozi zajedničkih odlazaka Mandića i Nikića u Moskvu, kao i podaci sa kime su se tamo sretali.

Prema informacijama “Vijesti”, Đukanović je kazao da postoje finansijski izvještaji o kupovini svih avio karata za lidera Nove i Nikića i da je tužiocu detaljno obrazložio prirodu posla zbog koga su više puta boravili u Rusiji.

Iz SDT-a tvrde da Ananije Nikić radi za rusku obavještajnu službu FSB, ali su u DF-u ranije saopštili da je on doveo ruske televizije i radio kao prevodilac za vrijeme protesta 2015. i 2016. godine i da ga svi opozicionari poznaju.

Tužilaštvo je saopštilo da se osumnjičeni Nikić nalazi u Rusiji, od novembra prošle godine.

Tokom jučerašnjeg ispitivanja Milutina Đukanovića, između ostalog, Katnića je interesovalo i ko ima pravo u tom političkom savezu da izdaje putne naloge, odobrava putovanja i isplaćuje dnevnice.

U okviru predmeta o pokušaju terorizma, osumnjičeni su između ostalih i Andrija Mandić, Milan Knežević kao i vozač predsjednika Nove Mihailo Čađenović.

“Saopštio sam da Mihailo Čađenović radi isključivo po uputstvima koje dobije od Mandića ili mene... Nije mi jasno kakve to veze ima sa takozvanim, navodnim državnim udarom”, kazao je Đukanović nakon saslušanja.

SDT tvrdi da ima dokaze da vozač Mandića dobro poznaje Podgoričanina Ananija Nina Nikića, iako je ovaj na saslušanju kod Katnića to negirao.

Tužilaštvo tvrdi da je Čađenović, koji se nalazi u spuškom pritvoru, skupštinskim automobilom 3. marta prošle godine vozio Nikića u Beograd.

Javnosti je još nepoznat materijalni dokaz koji direktno dovodi u vezu lidere DF-a sa Rusima Eduardom Šišmakovim i Vladimirom Nikolajevićem Popovim, navodno organizatorima kriminalne grupe koja je planirala zauzimanje Skupštine, ali i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Iz DF-a optužuju Katnića da se svrstao na stranu Mila Đukanovića i da bez dokaza želi da se obračuna sa tim opozicionim savezom.

Na spisku osumnjičenh za planiranje terorističkog napada nalazi se 25 osoba, a iz Specijalnog tužilaštva nedavno su najavili da će optužnica biti podignuta najkasnije do 16. apila.

Prije dva dana saslušan je svjedok saradnik Aleksandar Sinđelić, koji je pričao kakvu je ulogu imao u organizaciji, ali je i tvrdio da je akcija propala jer navodno DF nije dobro uradio svoj dio posla.

Branioci dijela osumnjičenih tvrde da je njegov iskaz kontradiktoran, uprkos tome što ga je, navodno, neko naučio šta da govori u tužilaštvu.

Bonus video: