Uprava policije: Obavijestili smo tužioca o dva neprijavljena okupljanja u Podgorici

Iz Uprave policije su kazali da je sloboda okupljanja je pravo koje je garantovano Ustavom, ali ističu da postoje zakonska ograničenja u slučaju kršenja prava drugih.
75 pregleda 3 komentar(a)
Uprava policije, Foto: Boris Pejović
Uprava policije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.03.2017. 19:29h

Pogorička policija dokumentovala je dva neprijavljena okupljanja koja su se u nedjelju uveče i danas održala u Podgorici, a tokom kojih je bio blokiran saobraćaj i o svemu je obavijestila nadležnog tužioca, saopšteno je iz Uprave policije.

"Naime, grupa od oko 100 lica je u nedjelju veče, 19. marta 2017. godine od 19 do 20 časova, blokirala saobraćaj preko mosta Blaža Jovanovića u Podgorici. Prvo je jedan broj lica vozilima blokirao most a potom su se ovom nenajavljenom okupljanju pridružila i druga lica. Na mostu je tom prilikom održano neprijavljeno javno okupljanje u trajanju od oko sat vremena. Policajci su pritom ova lica upozorili da time krše zakon i kazali im da moraju osloboditi most kako bi se saobraćaj nesmetano odvijao, ali su se ova lica oglušila o upozorenja i ostala na mostu oko sat vremena. Policajci su dokumentovali sve navedeno i o događaju upoznali nadležnog državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koji se do ovog momenta nije izjasnio o pravnoj kvalifikaciji događaja a čije izjašnjenje čekamo radi daljeg postupanja.", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Iz Uprave policije su dodali da je danas oko 12 časova grupa od oko 100 lica je na oko 20 minuta blokirala raskrsnicu Podgorica-Cetinje-Nikšić.

"Ova lica su održala javno okupljanje koje takođe nije bilo prijavljeno. Nakon upozorenja koje su izdali policijski službenici, ova lica su se razišla ali su nastavila da krše zakon jer su kolovozom potom pješke otišla do objekta Skupštine u centru Podgorice. I ovo je dokumentovano od strane policijskih službenika i takođe je o svemu obaviješten nadležni državni tužilac", kazali su iz Uprave policije.

Navode da je sloboda okupljanja je pravo koje je garantovano Ustavom, ali ističu da postoje zakonska ograničenja u slučaju kršenja prava drugih.

"Što znači da se javna okupljanja zakonski mogu održati na način koji je propisan, uz prethodnu prijavu namjere održavanja skupa nadležnom organu odnosno policiji u zakonskoj proceduri. Uprava policije će u ovakvim eventualno budućim situacijama i dalje preduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti. To znači da će Uprava policije o svim javnim okupljanjima koja su neprijavljena, a kojima se krše prava drugih odnosno kojima se ograničava ili onemogućava normalno funkcionisanje saobraćaja ili druga prava građana, obavještavati nadležni organ radi sankcionisanja takvih ponašanja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: