Ovo treba da znate o holesterolu

Kad jedemo hranu bogatu visokozasićenim masnim kiselinama i trans-mastima, kao što je prerađena ili "brza" hrana na primjer, naša jetra počinje da proizvodi više holesterola nego što nam je potrebno
0 komentar(a)
holesterol, Foto: Shutterstock
holesterol, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.03.2017. 17:14h

Holesterol je masna, "voštana" supstanca, koju naše tijelo prirodno stvara, uglavnom u jetri. Zvuči gadno, ali, ljudski organizam ne bi mogao da funkcioniše bez njega.

Neophodan je za stvaranje hormona poput estrogena i testosterona, a ključan je "sastojak" i kortizola, koji je od presudne važnosti za kontrolisanje različitih vrsta upalnih procesa u organizmu.

Bez holesterola, ne bi nam ni sunčeva svjetlost pomogla da stvorimo neophodni vitamin D.

Osim toga, holesterol učestvuje i u stvaranju žučne kiseline bez koje ne bismo mogli da svarimo masti.

Nalazi se u svakoj ćeliji našeg tijela, učestvujući u izgradnji zdravih membrana ćelija našeg mozga, mišića i naših nervnih ćelija.

A najbolje od svega je što naše tijelo stvara sav taj prijeko potrebni holesterol samo od sebe!

Ali, holesterol može biti i "loš momak". U organizam ga unosimo i konzumiranjem mesa i mliječnih proizvoda, kao i još nekih namirnica, piše WebMD.

Kad jedemo hranu bogatu visokozasićenim masnim kiselinama i trans-mastima, kao što je prerađena ili "brza" hrana na primjer, naša jetra počinje da proizvodi više holesterola nego što nam je potrebno.

Taj višak holesterola je opasan jer izaziva stvaranje kamenca koji se taloži na zidovima arterija, što otežava srcu "posao" jer se arterije sužavaju i protok krvi postaje otežan.

Osim toga, ovo može dovesti do stvaranja ugrušaka koji mogu da izazovu srčani ili moždani udar.

Kao što vidite, jako je važno da nivo holesterola održavate u preporučenim, zdravim granicama.

Vodite računa o ishrani i krećite se dovoljno, to je najbolje što možete da uradite za svoje srce!

Bonus video: