Veliki radnik sa beskrajnom energijom

„Bio-bibliografija prof. dr sci Duško Bjelica“, knjiga Petra Krivokapića i Nade Drašković, promovisana je u Mostaru
249 pregleda 3 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Privatna arhiva
Duško Bjelica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.04.2018. 07:25h

Knjiga „Bio-bibliografija prof. dr sci. Duška Bjelice“, autora Petra Krivokapića i Nade Drašković, promovisana je u Mostaru u sklopu prvog Međunarodnog simpozijuma „Kineziterapija u sportu, edukaciji i rehabilitaciji“.

Govoreći o knjizi, ali i o redovnom profesoru i prvom i dugogodišnjem dekanu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, prof. dr Marin Ćorluka, sa Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, kazao je da Bjelica spada u red vodećih naučnika.

“On je i redovni profesor na našem fakultetu i Sveučilištu, pa smo htjeli približiti njegov bogat životopis i radove, naučne i stručne, kao i drugu kompletnu karijeru“, kazao je Ćorluka koji je ujedno bio i domaćin skupa.

„Sposobnosti Duška Bjelice mogu za svakog mladog čovjeka biti motiv da i oni nešto naprave u tom smislu. Tri stvari koje mi skreću pažnju, kada je prof. dr Duško Bjelica u pitanju, jesu njegove organizacijske, motivacijske i komunikacijske sposobnosti”, kazao je prof. dr Munir Talović, sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Istakao je da je Bjelica za deceniju i po, koliko se bavi naučnim radom, postao najcitiraniji čovjek na ovim prostorima i pokrenuo ugledne, visoko kotirane, u svjetskim okvirima naučne časopise.

“Ima lidersku poziciju u regionalnom, pa čak i u internacionalnom smislu. Kroz ovu ‘Bio-bibliografiju’ mladim ljudima može biti motiv da jednu od dimenzija razviju kod sebe”, istakao je Talović.

Doc. dr Petra Zaletel, sa Fakulteta za sport ljubljanskog Univerziteta, kazala je da je pripremajući se za promociju knjige tri puta čitala podatke o Bjelici jer i za njih u Sloveniji, gdje ima dobrih istraživača, impresivna je biografija nekoga ko ima preko 2.300 radova.

“Tako da sam oduševljena njegovim radom, ne samo na području nauke, nego i na području humanosti, kao i stručnim i menadžerskim angažmanom na državnom univerzitetu”, istakla je Zaletel.

Prof. dr Boris Maleš, sa Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, kazao je da Bjelica pobija stereotip o Crnogorcima, jer je “veliki radnik sa beskrajnom energijom”, a knjigu je preporučio svima koji žele da saznaju koliko se može postići tokom radnog vijeka.

Zahvaljujući se autorima knjige, kao i organizatorima promocije, Bjelica je istakao da mu je posebno zadovoljstvo to što o njoj govore četiri redovna profesora univerziteta iz tri države, kao i što je amfiteatar ispunjen do poslednjeg mjesta.

Knjigu „Bio-bibliografija prof. dr sci. Duška Bjelice“ objavili su Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i Crnogorska sportska akademija, a autori su na oko 500 strana, kroz tri cjeline, donijeli pregled naučnoistraživačkog i stručnog rada profesora Bjelice, kao i literaturu i elektronske izvore koji govore o njemu.

Njegova bibliografija, počev od 1980. zaključno sa prošlom godinom, sadrži 3.208 bibliografskih jedinica.

Dvodvnevni simpozijum u Mostaru organizovali su Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Fakultet zdravstvenih studija i Daruvarske toplice.

Bonus video: