Uhapšen državljanin Crne Gore osumnjičen za ratne zločine

On je na osnovu raspisane potjernice policijske uprave šibensko-kninske uhapšen na graničnom prelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore
75 pregleda 45 komentar(a)
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock.com
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.03.2017. 15:47h

Zbog sumnji da je počinio krivično djelo ratni zločina protiv civilnog stanovništva, u pritvor policijske uprave splitsko-dalmatinske priveden je Čedomir Borojević (54), bivši oficir bivše JNA, državljanin Crne Gore i Hrvatske.

On je na osnovu raspisane potjernice policijske uprave šibensko-kninske uhapšen na graničnom prelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore, a pošto je pritvoren, Županijsko državno tužilaštvo u Splitu donijelo je rješenje o sprovođenju istrage.

Kako prenosi Jutarnji.hr, sudija za istrage prihvatio je zahtjev da se Borojeviću odredio pritvor zbog opasnosti da mi mogao da pobjegne.

Omogućeno mu je da se brani sa slobode ukoliko plati kauciju od 300.000 kuna.

Jutarnji.hr navodi da se Borojević, penzionisani kapetan bojnog broda bivše JNA, sumnjiči se da je tokom napada JNA na Šibenik od 16. do 18. septembra 1991. godine, u svojstvu komandanta 20. Graničnog mornaričkog diviziona 8. Vojnopomorskog sektora JNA prenosio komande posadi patrolnog čamca da se napadne Šibenik bez izbora ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima, sa ciljem zastrašivanja i zauzimanja grada.

Hrvatski list navodi da je prema njegovim komandama iz bojnog broda otvorena paljba iz topova tipa Bofors kalibra 40 milimetara i teških strojnica kalibra 20 milimetra i da je došlo do ugrožavanja život građana i velikih materijalnih oštećenja stambenih i privrednih objekata.

Bonus video: