DPNCG: Hapsite kriminalce, a ne novinare

"Zar ne treba svi oni da se posrame što nijesu riješili ubistva, napade na novinare i uništavanje imovine medija, uglavnom ND Vijesti? Višegodišnje stvaranje klime progona novinara i nezavisnih medija doveli su nas u poziciju da nas pojedinci u policiji mrko gledaju kad čuju gdje radimo, pa nam ne dozvoljavaju ni da se legitimišemo"
70 pregleda 3 komentar(a)
Slavko Radulović privođenje, Foto: Luka Zeković
Slavko Radulović privođenje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.03.2017. 10:59h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore protestuje zbog postupanja službenika Uprave policije koji su juče priveli urednike ND "Vijesti", ocjenjujući da "prevazilazeći granicu profesionalizma".

"Nedopustivo je da se novinaru i građaninu Slavku Raduloviću, koji je ponudio da donese identifikacioni dokument jer je bio ispred redakcije u kojoj radi, to ne dozvoljava već se privodi. Zašto onda policija ne pohapsi pola grada koji šeta bez dokumenata ispred svojih zgrada, kad ih već ne zanimaju oni koji zarađuju milione u sivoj zoni? Kakav je to policijski profesionalizam kad službenici Područne jedinice Podgorica privode glavnog urednika Vijesti jer je došao da vidi zašto mu saradnike love kao zečeve po ulicama?", navodi se u saopštenju DPNCG

Pitaju mogu li premijer, ministar unutrašnjih poslova da objasne podređenima da novinare "ostave da rade svoj posao i da su oni u službi javnosti, bez obzira u kojoj redakciji rade i koliko ih kritikuju".

"Zar ne treba svi oni da se posrame što nijesu riješili ubistva, napade na novinare i uništavanje imovine medija, uglavnom ND Vijesti? Višegodišnje stvaranje klime progona novinara i nezavisnih medija doveli su nas u poziciju da nas pojedinci u policiji mrko gledaju kad čuju gdje radimo, pa nam ne dozvoljavaju ni da se legitimišemo. Naš posao je da vas političare, i javne službenike, kontrolišemo, ali i da slikamo hapšenja koja sprovodi policija. Imamo pravo da sumnjamo da službena ovlašćenja mogu svaki put da zloupotrijebe, jer je takvih neistraženih slučajeva bilo bezbroj", navodi se u saopštenju.

Ističu da je hapšenje novinara Vijesti jedan od njih, i očekuju da će ministar unutrašnjih poslova Mevldun Nuhodžić i "javno da se izvini Vijestima" ali i svim novinarima zbog "neprofesionalizma policijskih službenika".

"Takođe tražimo da provjeri da li je policajac koji je priveo Radulovića prešao granicu profesionalizma i da li će zbog toga disciplinski da odgovara", zaključuje se u saopštenju DPNCG.

Bonus video: