Red i zakon čuvaju hapšenjem novinara

"Krajnje je vrijeme da se stane na put ovakvim policajcima i ovakvim postupcima maltretiranja građana, u koje valjda spadaju i novinari. Očekujem da nadležni detaljno ispitaju slučaj, utvrde odgovornost policajaca koji su hapsili kolegu i mene, i kazne ih po zakonu", rekao je Jovović
104 pregleda 47 komentar(a)
Slavko Radulović privođenje, Foto: Luka Zeković
Slavko Radulović privođenje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.03.2017. 07:42h

Policajci su juče uhapsili jednog od urednika "Vijesti" Slavka Radulovića, dok je ispred redakcije telefonom pokušavao da fotografiše njihovu akciju.

Dvadesetak minuta kasnije, slobode je lišen i glavni i odgovorni urednik lista Mihailo Jovović, nakon što se u podgoričkom Centru bezbjednosti raspitivao za slučaj kolege.

Radulović je stanicu policije kasnije napustio sa prekršajnim nalogom napisanim zbog nenošenja ličnih dokumenata, a njegov kolega nije kažnjen.

Ekipa Interventne jedinice pod rotacijama u centru glavnog grada zaustavila je "audi" cetinjskih registracija, a Radulović je to pokušao telefonom da zabilježi praktično sa praga redakcije.

"Izašao sam ispred redakcije da zapalim cigaretu. Na ulici, desetak metara ispred mene, policajci su kontrolisali ljude u crnom "audiju". Valjda po automatizmu, podigao sam telefon kako bih fotografisao akciju policije. Policajac je bio brži - došao je do mene i pitao: "Ko si ti, zašto slikaš"", prepričao je Radulović.

Kaže da je policajcu odgovorio da je novinar "Vijesti" i da fotografiše njihovu akciju, kada je ovaj žustro zatražio da mu pokaže ličnu kartu.

"Kazao sam da sam izašao da zapalim cigaretu i da su mi dokumenta u redakciji. Istog trenutka mi je rekao da pođem sa njim i smjestio me u "maricu". Policajac nije uvažio argument da mi je lična karta i službena legitimacija u redakciji, svega desetak metara od mjesta "incidenta". Nije prihvatio ni sugestije mojih kolega, koji su ponudili da odu po dokumenta, pa sam uhapšen naočigled desetine svjedoka iz bašte obližnjeg lokala, kolega i prolaznika".

Radulović je konstatovao da se taj policajac ponašao osiono i drsko:

"Ne mogu da se otmem utisku da je priželjkivao da napravim i najmanji "pogrešan potez" kako bi imao opravdanje da se maši pendreka. Drsko i nevaspitano, krajnje neprofesionalno, odnosio se i prema koleginici koja mu je pokazala novinarsku legitimaciju, ponudila da donese moja dokumenta i pitala ga zašto me hapsi. Nakon nekoliko minuta provedenih u "marici", računajući da su se strasti smirile, upitao sam ga čemu sve ovo. I dalje povišenim tonom, bez persiranja, odgovorio je da radi po zakonu".

Jovović je prepričao dio nakon što je ušao u Centar bezbjednosti.

"Uhapšen sam nakon što sam na kraju razgovora sa starješinama Ivanom Stamatovićem i Radulovićem rekao - "Nemojte da me pravite ludim. Treba da vas je sramota. Doviđenja". Prethodno su me ubjeđivali da su njihove kolege pravilno postupile što su uhapsili novinara jer nije imao lična dokumenta kod sebe, već dvadesetak metara dalje, u redakciji u kojoj radi".

Tvrdi da su mu rekli da ga hapse zato što omalovažava policajce:

"Rekao sam da ne vrijeđam njih, već da sam kazao šta mislim o policiji kao instituciji u kojoj se takve stvari događaju i da je to moje pravo na slobodu izražavanja".

Dodao je da su ga, povremeno gurajući i držeći ispod ruke, odveli u drugu prostoriju, gdje su potvrdno odgovorili na njegovo pitanje - da li je uhapšen.

"Tražio sam to u pisanoj formi, oni su rekli - "Mi ti kažemo, zvanično, sad je 15:10, od ovog momenta si uhapšen, dobićeš napismeno". Naredili su mi da ugasim telefon i stavim ga na sto, a službeniku u kancelariji da motri na mene. Nakon pola sata, došao je drugi policajac i rekao - "Gospodine Jovoviću, možete li sa mnom poći do načelnika". Otišli smo".

Glavni urednik "Vijesti" kazao je da je šef podgoričke policije Jovica Rečević bio veoma ljubazan i da je objašnjavao da se takve stvari dešavaju dok pokušavaju da promijene kulturu i svijest policajaca. Jovović tvrdi da mu je Rečević rekao da je izgleda došlo do "greške u procjeni policajaca" koji su uhapsili Radulovića i obećao da će sve ispitati.

"Tokom razgovora kod Rečevića, javio se telefonom ministar (Mevludin) Nuhodžić i izvinio se u svoje i ime svih zaposlenih, rekavši da su odlučni da iskorijene takvo ponašanje pojedinih policajaca... U policiju sam došao da mi neko zvanično objasni zašto su policajci uhapsili našeg urednika Radulovića i da protestujem zbog toga, a pošto sam bio uznemiren zbog njihove gluposti ili zle namjere, povišenim glasom sam pominjao sramotu, huntu, zašto ne hapse kriminalce već novinare... Nadam se da niko od prisutnih na prijavnici nije to shvatio lično, a ako jeste, izvinjavam se zbog toga", kazao je Jovović.

"Krajnje je vrijeme da se stane na put ovakvim policajcima i ovakvim postupcima maltretiranja građana, u koje valjda spadaju i novinari. Očekujem da nadležni detaljno ispitaju slučaj, utvrde odgovornost policajaca koji su hapsili kolegu i mene, i kazne ih po zakonu. Nadam se da će ovog puta biti lako utvrditi njihov identitet jer nisu bili maskirani", rekao je Jovović.

Iz Uprave policije juče se nisu zvanično oglašavali tim povodom.

"Neregistrovani "audi" ostao na ulici, ali sam ja uhapšen"

Radulović je rekao da je banalnost cijele situacije uslijedila nekoliko minuta nakon hapšenja, dok mu je drugi policajac uzimao podatke.

"Upisivao ih je u neku svesku, da bi iznenada glasno upitao: 'A koji je danas po datumu'. Rekli su mu da je 17. a on je kazao: 'Auuuu, pa ovome ('audiju') je istekla registracija". To vozilo, međutim, ostalo je u zlatarskoj ulici, ali sam ja završio u Upravi policije, gdje sam sat vremena čekao da mi ispišu prekršajni nalog i kazne me 50 eura, jer sam 'zatečen bez ličnih dokumenata'. Prekršajni nalog nijesam potpisao i neću platiti kaznu, a jučerašnji događaj me ponovo osvijestio po pitanju činjenice kakvi sve tipovi nose plavu uniformu. I kako se takvi ponašaju prema ljudima iza kojih ne stoji redakcija i javnost... Prvi put sam u policijskoj marici završio u 44. godini života, jer nijesam u džepu imao lična dokumenta”, rekao je Radulović.

Tuzani koje je policija zaustavila zbog pretresa, rekli su “Vijestima” da nijesu napravili saobraćajni prekršaj i da ne znaju zbog čega su presretnuti u centru grada.

Marković: To je klasično iživljavanje

"Kao predsjednik Komisije i urednik Dana najoštrije osuđujem privođenje i zastrašivanje kolega iz "Vijesti" - Radulovića i Jovovića. Novinari moraju biti slobodni da bi profesionalno radili posao. Zato država mora spriječiti bahatost pojedinaca i zloupotrebu ovlašćenja koje imaju. Jučerašnji incident pokazuje da, na žalost, još ima onih koji misle da im je dozvoljeno iživljavanje nad građanima samo zato što nose policijsku uniformu. Smatram da direktor Uprave policije i ministar moraju reagovati i pomenute službenike suspendovati do okončanja disciplinskog postupka. Javni je interes da policija bude profesionalna i da uživa povjerenje građana, a ovakvi postupci pojedinaca urušavaju njen dignitet", piše u izjavi predsjednika Komsije za praćenje istraga napada na novinare.

Bonus video: