Istaknute ličnosti iz ex Yu govore na Exitovoj Antiratnoj tribini

PPovod za okupljanje je otvaranje beogradskog izdanja izložbe "20 godina Exit aktivizma" i obilježavanje 25 godina od antiratne akcije koju su u martu 1992. organizovali popularni rok bendovi u Beogradu
0 komentar(a)
exit 2016, Foto: Exit
exit 2016, Foto: Exit
Ažurirano: 17.03.2017. 19:59h

Exit festival nije poznat samo po muzici, već i po aktivizmu, pa će se tako večeras u Beogradu održati Antiratna tribina "Tihe balkanske većine" pod okriljem Exit Fondacije i Mikser Haousea.

Posjetioci portala "Vijesti" moćiće da prate tribinu putem "live streama" od 20 časova ovdje:

Tribinu će prenositi najvažniji mediji u regionu, a povod za okupljanje je otvaranje beogradskog izdanja izložbe "20 godina Exit aktivizma" i obilježavanje 25 godina od velike rokenrol antiratne akcije koju su u martu 1992. organizovali popularni rok bendovi u Beogradu: EKV, Električni orgazam i Partibrejkersi. Njihova zajednička pjesma "Slušaj vamo - mir brate mir" je ostala simbol tog pokušaja suprotstavljanja mržnji i ratnohuškačkom ludilu koje je zahvatilo sve republike tadašnje Jugoslavije.

Na tribini će govoriti istaknute javne ličnosti iz ex Yu zemalja, kao što su muzičar i antiratni aktivista Rambo Amadeus, glumac Emir Hadžihafizbegović, fudbalska legenda SFRJ Dževad Prekazi, te pedagog i sociolog i vođa tzv. "Kurikularnih reformi" Boris Jokić. Domaćini tribine biće osnivač i direktor Mikser Housea Ivan M. Lalić i osnivač i direktor Exit festivala Dušan Kovačević.

"Tiha balkanska većina" okupila se u aprilu 2016. kao neformalna grupa umjetnika i istaknutih javnih ličnosti kao odgovor na rastuće tenzije među državama u regionu i uputila otvoren poziv javnosti da se suprostavi ekstremnoj nacionalističkoj retorici koja je zavladala regionom, uz sve učestalije fašističke i ultradesničarske parole.

Bonus video: