Fotografija je stvar talenta, znanja i oka

“Današnja fotografija , ako bismo bili iskreni, jeste vrsta kiča, jer suština kiča, doživljaj iz druge ruke”
145 pregleda 0 komentar(a)
Izložba, Foto: Slavica Kosić
Izložba, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.03.2017. 17:14h

Na izložbi fotografija “To sam ja”, koja je u srijedu veče otvorena u Galeriji “Josip Bepo Benković”, predstavilo se 12 hercegnovskih autora različitih umjetničkih senzibiliteta, interesovanja i preokupacija.

“Poznavanje tehničke strane fotoaparta nije dovoljno za umjetničku fotografiju. Ono je samo osnova, jer je ono što čini umjetničku fotografiju cjelovitom jeste vizuelna kultura ili kako je to bolje”, objasnio fotograf Jan Šmok. ”'Slikar stoji pred praznom površinom, fotograf stoji pred svemirom'. Ono što je zajednička komponenta svim fotografima jeste faktor ljudskog prisustva kao i želja za istraživanjem”, kazala je otvarajući izložbu istoričarka umjetnosti Kristina Milatović.

“Herceg Novi slovi za grad slikara i slikarstva i u tim okolnostima fotografija je bila zapostavljena, pa je izložba dobra prilika da se upoznamo za radom ljudi kojima je fotografija profesionalno opredjeljenje ili samo strast”, kazala je jedna od autorki Vanja Berberović Šuberić.

“Pokušavam da uhvatim spontani trenutak, čiste ljudske emocije i reakcije bez namještanja i pretvaranja. Smatram da je samo tako moguće biti istinski fotografski narator stvarnosti”, uvjerena je Zorana Mandić.

“Danas svi rade fotografije. Takvo je vrijeme, da ako nešto niste snimili, niste ga ni doživjeli, niste snimili, niste ni vidjeli. Današnja fotografija , ako bismo bili iskreni, jeste neka vrsta kiča, jer suština kiča, doživljaj iz druge ruke. Ali da li će fotografija zaista djelovati kao kič ili će fotograf napraviti 'proboj' da genezu nečega što je po definiciji kič pretvori u umjetnički izraz, to je već stvar talenta, znanja i oka”, ističe Voislav Bulatović.

Do kraja aprila posjetioci će moći da vide radove Vanje Berberović-Šuberić, Jefta Bjelice, Danila Brajovića, Voislava Bulatovića, Branke Čelanović-Ilijanić, Miodraga Gaba Golubina, Jasona Golda, Zorane Mandić, Igora Mareša, Miloša Samardžića, Tomislava Stanića i Dejana Stojanovića.

Bonus video: