Nuhodžić: Obračun sa organizovanim kriminalom nije lak posao ni za jednu državu

Vjerujem da ćemo tehničkim osposobljavanjem uspjeti da rješavamo probleme ali ne možemo reći da se slični slučajevi neće ponoviti", rekao je Nuhodžić
54 pregleda 8 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić (Novine)
Mevludin Nuhodžić (Novine)
Ažurirano: 17.03.2017. 12:40h

Kvalitetna regionalna saradnja i razmjena informacija, važan su preduslov za borbu protiv organizovanog kriminala, a takav zajednički rad Crne Gore i Hrvatske je svakodnevan, ocijenili su ministri unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i Vlaho Orepić.

Orepić, koji boravi u Crnoj Gori, kazao je da je tu, "kako bi otvorena vrata širom otvorili".

"Hrvatska je prijateljska država Crnoj Gori i jako podržava njena nastojanja ka evropskom putu i tako će ostati. U okviru tih zajedničkih ciljeva došli smo da konkretizujemo opšte teme i da brzo dođemo do životne saradnje na terenu", naveo je Orepić.

On je uvjeren da nijedna država ne može o sigurnosti razmišljati samo u okviru svoje teritorije.

"Crna Gora i Hrvatska su jedinstven bezbjednosni prostor, koji je koji je opterećen zajedničkim izazovima koje moramo skupa rješavati", poručio je Orepić, dodajući da je sa Nuhodžićem danas imao tri glavne teme.

"Govorili smo o migracijama. Balkanska ruta, kao takva je zatvorena ali čitav je niz ilegalnih procesa koji se tokom naših teritorija dešavaju koje dodatno moramo suzbiti, kako na granicama, tako i na teritoriji. Razgovaralo se o sigurnosti granica, koje je neophodno dodatno nadzirati", rekao je Orepić.

Kako je kazao, svaku osobu koja dođe na granicu će pregledati i ta obaveza će tehnički smanjiti propuste, pogotovo u ljetnjoj sezoni.

"Treća tema je da se što prije bude sastanak glavnih direktora koji će dogovoriti konkretno rješavanje životniih problema i vidjeti gdje policije mogu skupa sarađivati za dobrobit građana", kazao je Orepić na konferenciji za novinare.

On je dodao da bi želio da granica Evropske unije što prije bude na istočnoj sjevernoj granici Crne Gore.

Nuhodžić je zahvalio Vladi Hrvatske za sve što je uradila za integracioni put Crne Gore i, kako je kazao, vjeruje da će se to nastaviti u narednom periodu.

"Konstatovali smo da je dobra operativna saradnja između dvije policije uspješna i rezultirala je zajedničkim akcijama gdje su procesuirana lica sa dvije države. Presječen je lanac tih grupa u trgovini narkoticima", rekao je Nuhodžić.

On je najavio potpisivanje protokola o razmjeni policijskih službenika tokom ljetnje sezone.

"Ta praksa je bitna za razvoj dobrosusjedskih odnosa ali i zbog sigurnosti turista tokom sezone. Bitno je radi borbe protiv kriminala, za rasvjetljivanje i brže otkrivanje kriminalnih djela. U maju očekujemo da bude potpisan", rekao je Nuhodžić.

On je naveo da se Crna Gora ne nalazi na udarnoj ruti migranstske krize, "ali migracijama kao fenomenu ne možete znati koja može biti izabrana za njihovo kretanje".

"Saglasni smo da ovo što smo do sada činili je dobro ali da može biti bolje u strateškom i operativnom dijelu, kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, terorizma, nelegalnih mogracija, trgovine ljudima", ocijenio je Nuhodžić.

Komentarišući dešavanja u američkom Senatu, Nuhodžić je ocijenio da su ona posljedica komplikovanih procedura za odlučivanje po skraćenom postupku kada je u pitanju bila tema potvrda Protokola Crne Gore o pristupanju NATO-u.

"Nema potrebe za bilo kakvom dramatizacijom ili spekulacijama da Senat neće potvrditi Protokol. Ogromna većina senatora demokrata i republikanaca su za članstvo Crne Gore u NATO", rekao je Nuhodžić.

Upitan da prokomentariše bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori, rekao je da je ona na zadovoljavajućem nivou.

"Činjenica je da se ona, kada je u pitanju javni red i mir i sigurnost građana, naruši obračunima pripadnika organizovanih kriminalnih grupa. Borba protiv organizovanog kriminla je težak posao i izazov i za razvijenije zemlje. Ne govorim to kao alibi da policija Crne Gore ne radi svoj posao kvalitetno a nastaviće da radi u cilju prevencije, kako do ovih slučajeva ne bi dolazilo", rekao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, policija je u poslednje vrijeme pojačala operativni rad koji ima rezultate u prevenciji i sprečavanju aktivnosti koje su mogle značiti nove obračune.

"Stanje je povoljnije nego što je bilo prije dva, tri mjeseca, a biće i povoljnije u vremenu koje dolazi. Obračun sa organizovanim kriminalom nije lak posao ni za jednu državu pa ni za Crnu Goru. Vjerujem da ćemo tehničkim osposobljavanjem uspjeti da rješavamo probleme ali ne možemo reći da se slični slučajevi neće ponoviti", rekao je Nuhodžić.

Orepić je, upitan da li ima operativnih podataka da bi migrantske krize mogle ići preko Crne Gore ili Hrvatske, odgovorio odrično.

"Nemamo takvih podataka a preventivno djelujemo. Nemamo pouzdanih podataka da bi ovaj krak balkanske rute mogao biti na udaru", odgovorio je Orepić.

Na pitanje kako dvije države sarađuju po pitanju saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, Orepić je odgovorio da je saradnja izuzetno dobra.

"To podrazumijeva i razmjenu podataka i informacija i u tom smjeru ćemo ići", naveo je Orepić.

Nuhodžić je kazao da je kvalitetna regionalna saradnja i razmjena informacija važan uslov za borbu protiv organizovanog kriminala i da je takva saradnja sa kolegama iz Hrvatske svakodnevna.

Na pitanje da li ima pomaka u istrazi po pitanju ubistva Slobodana Šaranovića u Budvi, Nuhodžić je rekao da, kada su u pitanju sva ubistva čiji počinioci nisu otkriveni, policija radi na otkrivanju počinioca.

"Pa i u ovom slučaju kada je u pitanju ubistvo Šaranovića", zaključio je Nuhodžić.

Bonus video: