Vanredna sjednica u Budvi: Kamerama protiv mafijaških ratova

Nakon likvidacije Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića, nova gradska uprava zatražila je da se održi sjednica na kojoj bi se razmatrala bezbjednosna situcija u gradu, a pozivi da prisustvuju sjednici, između ostalog, upućeni su i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću
58 pregleda 20 komentar(a)
kamera, kamere, snimanje
kamera, kamere, snimanje
Ažurirano: 17.03.2017. 07:36h

Opština Budva spremna je finansijski da podrži projekat policije - da se zbog bezbjednosti kompletan grad pokrije video nadzorom i tim povodom nabavi najsavremeniji softverski program.

To je “Vijestima” saopšteno uoči današnje vanredne sjednice lokalnog parlamenta, na kojem će glavna tema vanredne sjednice Skupštine opštine biti sigurnost u gradu i postavljanje kamera.

Ministarstvo unutrašnjih poslova iniciralo je izmjene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti - kojima je predviđeno i postavljanje kamera na javnim površinama, uz dozvolu rukovalaca zbirke ličnih podataka.

Iz te institucije objasnili su da bi se na taj način lakše dolazilo do dokaza u istragama.

Nakon likvidacije Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića, nova gradska uprava zatražila je da se održi sjednica na kojoj bi se razmatrala bezbjednosna situcija u gradu, a pozivi da prisustvuju sjednici, između ostalog, upućeni su i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću.

“Vijestima” je rečeno da lokalna vlast u susret turističkoj sezoni, želi da pošalje poruku da je Budva bezbjedan grad i da video nadzorom želi da preventivno utiče na smanjenje broja kriminalnih obračuna, odnosno na brže pronalaženje počinilaca krivičnih djela.

Objašnjeno je da je najskuplja stavka projekta nabavka softvera: “Samo postavljanje kamera ne daje očekivane rezultate u otkrivanju počinioca krivičnih djela, bez odgovarajućeg softvera kojim bi se praktično mogli otkriti gotovo svi detalji. Moderan softver omogućava da se zabilježe čak i registarske oznake automobila korišćenog u nekom zločinu ili detaljno prikaže izgled osobe”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

U posljednja tri mjeseca u Budvi je ubijeno pet osoba, a dvije su ranjene.

Nazire li se kraj krvavoj seriji...

Protekla tri mjeseca predstavljaju najkrvaviji period u protekle dvije i po decenije, od kada su započele prve mafijaške likvidacije u prijestonici turizma.

Nova krvava serija počela je 7. decembra u bečićkom lokalu Trofej, kada su ubijeni Budvanin Đorđe Boreta i ljekar Dragan Zečević, slučajna žrtva. Tada je ranjen i Budvanin Ivo Stanišić.

Policija tvrdi da je riješila taj slučaj - uhapšeni su Miljan Bulatović i Vladimir Šmanja, koji su prije i nakon ubistva pomagali Ratku Vušoviću i Vasiliju Rafailoviću.

Četvrtog januara ispred lokala Poco dogodilo se dvostruko ubistvo - u međusobnoj razmjeni ubijeni su Budvanin Miroslav Ćetković i državljanin BiH Predrag Ilinčić.

Novi posao za policiju dogodio se 5. marta kada je u svom lokalu Pista ranjen Budvanin Zlatko Dragović (40), nekadašnji načelnik budvanskog urbanizma.

Bonus video: