OPŠTINA SPREMNA DA FINANSIJSKI PODRŽI PROJEKAT

Vanredna sjednica u Budvi: Kamerama protiv mafijaških ratova

Nakon likvidacije Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića, nova gradska uprava zatražila je da se održi sjednica na kojoj bi se razmatrala bezbjednosna situcija u gradu, a pozivi da prisustvuju sjednici, između ostalog, upućeni su i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću
54 pregleda 20 komentar(a)
kamera, kamere, snimanje
kamera, kamere, snimanje
Ažurirano: 17.03.2017. 07:36h

Opština Budva spremna je finansijski da podrži projekat   policije - da se zbog bezbjednosti  kompletan grad pokrije video nadzorom i tim povodom nabavi najsavremeniji softverski program.

To je “Vijestima” saopšteno uoči današnje vanredne sjednice lokalnog parlamenta, na kojem će  glavna tema vanredne sjednice Skupštine opštine biti sigurnost  u gradu i postavljanje kamera.

Ministarstvo unutrašnjih poslova iniciralo je izmjene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti - kojima je predviđeno i postavljanje kamera na javnim površinama, uz dozvolu rukovalaca zbirke ličnih podataka.

Iz te institucije objasnili su da  bi se na taj način lakše dolazilo do dokaza u istragama.

Nakon  likvidacije Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića, nova gradska uprava zatražila je da se održi sjednica na kojoj bi se razmatrala bezbjednosna situcija u gradu, a pozivi da prisustvuju sjednici, između ostalog, upućeni su i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i  ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću. 

“Vijestima” je rečeno da lokalna vlast u  susret turističkoj sezoni,  želi da pošalje poruku da je Budva bezbjedan grad i da video nadzorom želi da preventivno utiče na smanjenje broja kriminalnih obračuna, odnosno na brže pronalaženje počinilaca krivičnih djela.

Objašnjeno je da je najskuplja stavka projekta  nabavka softvera: “Samo postavljanje kamera ne daje očekivane rezultate u otkrivanju počinioca krivičnih djela, bez odgovarajućeg softvera kojim bi se praktično mogli otkriti gotovo svi detalji. Moderan  softver omogućava da se  zabilježe čak i registarske oznake automobila korišćenog u nekom zločinu ili detaljno prikaže izgled osobe”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

U posljednja tri mjeseca u Budvi je ubijeno  pet osoba, a   dvije su  ranjene.

Nazire li se kraj  krvavoj seriji...

Protekla tri mjeseca  predstavljaju najkrvaviji  period u  protekle dvije i po decenije, od kada su započele prve mafijaške likvidacije u prijestonici turizma. 

Nova krvava serija počela je 7. decembra u bečićkom lokalu Trofej, kada su ubijeni Budvanin Đorđe Boreta i  ljekar Dragan Zečević, slučajna žrtva. Tada je  ranjen i Budvanin Ivo Stanišić. 

Policija tvrdi da je riješila taj slučaj - uhapšeni su  Miljan Bulatović i   Vladimir Šmanja, koji su prije i nakon ubistva pomagali  Ratku Vušoviću i Vasiliju Rafailoviću.  

Četvrtog  januara  ispred lokala Poco dogodilo se dvostruko ubistvo - u međusobnoj razmjeni ubijeni su Budvanin Miroslav Ćetković i državljanin BiH  Predrag Ilinčić. 

Novi posao za policiju dogodio se 5. marta  kada je u svom lokalu Pista ranjen Budvanin Zlatko Dragović  (40), nekadašnji načelnik budvanskog urbanizma.

Preporučujemo za Vas