Katnić: Prvi ste šurovali sa Rusima, Mandić: Nema nas u spisima

Opozicionari traže da im se omogući uvid u kompletne spise
99 pregleda 104 komentar(a)
Milivoje Katnić, Andrija Mandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milivoje Katnić, Andrija Mandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.03.2017. 06:59h

Funkcioneri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević prvi su postali članovi kriminalne grupe Rusa Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, osumnjičenih za pokušaj terorizma u Crnoj Gori.

To piše u najnovijoj naredbi o proširenju istrage glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji precizira da su opozicionari plan dvojice Rusa prihvatili početkom 2016.

To, međutim, ne korespondira sa navodima gotovo svih dosadašnjih naredbi - u kojima piše da su Rusi kriminalnu organizaciju formirali septembra 2016.

U novim tužilačkim spisima Mandića i Kneževića sumnjiče da su lično ili posredno vrbovali članove krimi grupe koja je navodno planirala zauzimanje Skupštine.

Ponavlja se da je svaki član grupe imao unaprijed određen zadatak i ulogu i da su čelnici DF-a između ostalih prihvatili plan Rusa koji je podrazumijevao i “ubistvo najviših predstavnika Crne Gore”...

Osumnjičeni opozicionari juče su Specijalnom tužilaštvu poslali pisma u kojima tvrde da im je samo djelimično omogućen uvid u spise predmeta i da u tome što su vidjeli - nema nikakvih dokaza protiv njih...

Mandić u pismu Katniću piše da nijesu tačni navodi tužioca Saše Čađenovića: da mu je omogućen uvid u spise predmeta.

“Nakon što sam pregledao fotokopije dokumenata za koje specijalni tužilac tvrdi da se radi o spisima predmeta koji se odnose na mene kao okrivljenog, ukazujem da isti ne predstavljaju bilo kakav dokaz za inkriminisane radnje koje mi se stavljaju na teret”, piše u Mandićevom pismu.

On je dodao da zbog toga zahtijeva da ga Katnić obavijesti da li u spisima predmeta ima još bilo kakvih dokaza koji se odnose na njega kako bi izvršio uvid u njih.

I Knežević je Specijalnom tužilaštvu poslao gotovo istovjetno pismo.

“Nakon što sam pregledao fotokopije koje su mi uručene, ukazujem da se u tim dokumentima ne pominjem na bilo koji način, pa mi nije jasno kako se ta dokumenta odnose na mene, pogotovo sa aspekta nekog dokaza koji bi eventualno upućivao na moju krivicu”.

Knežević je napisao da zato još jednom moli da mu se dozvoli uvid u spise predmeta i da ga tužilac obavijesti ima li još kakvih dokumenata - dokaza koji se odnose na njega...

Za sada je javnosti nepoznat materijalni dokaz koji direktno dovodi u vezu lidere DF-a sa dvojicom Rusa osumnjičenih da su vođe organizovane kriminalne grupe i navodni pripadnici vojne obavještajne službe.

U tužilaštvu nezvanično tvrde da je posredan dokaz veza između Podgoričanina Ananija Nikića, navodno saradnika FSB i pritvorenog vozača DF-a Mihaila Čađenovića, koji je negirao da ga poznaje.

Rusi se u tužilačkim spisima prvi put pominju nakon što se u Crnoj Gori volšebno stvorio Aleksandar Sinđelić, do tada jedan od dvojice osumnjičenih organizatora krimi grupe.

Nedugo nakon toga, njemu je dodijeljen status svjedoka saradnika i uskoro će prvi put svjedočiti u SDT-u.

On je prekjuče u pratnji agenata tajne službe i “maskiran” kačketom i naočarima za sunce došao u Specijalno državno tužilaštvo, ali je saslušanje odloženo na zahtjev Mandića i Kneževića.

Mandićevog vozača Mihaila Čađenovića i Podgoričanina Ananija Nina Nikića SDT sumnjiči da su dio kriminalne grupe postali u martu prošle godine, a dvadesetak srpskih državljana tek početkom oktobra.

Mandić za vozila i mitinge, a Knežević veza sa inostranstvom

U tužilačkom dokumentu od 7. marta piše da je lider Nove srpske demokratije prihvatio da postupa po upustvima Šišmakova i Popova - vrbuje članove kriminalne organizacije, prenosi im uputstva i naredbe organizatora... Njegov zadatak navodno bio je i da obezbjeđuje službena vozila kojima bi članovi krimi grupe išli na sastanke na kojima se vrbuju novi “saborci”.

Prema tom dokumentu, prihvatio je i da ispred crnogorskog parlamenta organizuje protestne mitinge radi realizacije kriminalnog plana i nasilnog ulaska u Skupštinu...

Prema navodima SDT-a, Knežević je prihvatio da po nalogu dvojice Rusa prenosi poruke i uputstva između članova kriminalne organizacije:

“Održava komunikaciju sa drugim članovima kriminalne organizacije koji se nalaze u inostranstvu, organizuje protestne mitinge ispred Skupštine koji će biti korišćeni radi realizacije kriminalnog plana i nasilnog ulaska u Skupštinu i vrši druge poslove i zadatke koji su mu namijenjeni od organizatora”.

Bonus video: