Hoće li opstati optužnica za ubistvo Medina?

Tužilac je rekao da u cjelosti ostaje pri činjeničnom opisu i pravnoj kvalifikaciji...
97 pregleda 4 komentar(a)
Vladimir Ulama, Foto: Savo Prelević
Vladimir Ulama, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.03.2017. 17:45h

Vladimir Ulama (24) i Darko Mijović (26), optuženi za ubistvo Nemanje Medina bili su na stotinu kilometara udaljenosti u vrijeme kada je taj Petrovčanin nestao.

To je juče u podgoričkom Višem sudu rekao njihov branilac, advokat Branko Anđelić.

Pred vijećem sudije Borisa Savića održano je ročište za kontrolu optužnice Višeg državnog tužilaštva protiv Ulame i Mijovića zbog ubistva Medina.

Istim aktom Bogdan Milić optužen je da im je pomagao nakon ubistva.

Anđelić je ocijenio da je podizanjem takve optužnice napravljen slučaj bez presedana, jer nema dokaza o smrti Medina.

Tvrdi da je vještačenje telefonske komunikacije optuženih sa Medinom, na dan njegovog nestanka, pokazuje da su okrivljeni i nestali bili na 100 kilometara udaljenosti:

“Iako su u vrijeme krivičnog djela bili udaljeni, tužilac tvrdi da su okrivljeni Medina našli, zadali mu povrede i stavili ga u gepek gdje je iskrvario na smrt. Ovo je nemoć tužilaštva da ispita ovaj predmet”.

Anđelić je istakao da se Ulami samo zbog jedne komunikacije sa Medinom, prije njegovog nestanka na teret stavlja teško ubistvo:

“Ko će nakon ovakvog optuženja ubijediti porodicu Medin da Ulama i Mijović to nijesu uradili”, pitao je Anđelić koji je pozvao Vijeće “da stavi tačku na agoniju koju okrivljeni proživljavaju”.

Zastupnik optužbe, tužilac Željko Tomković, u cijelosti je ostao pri činjeničnom opisu i pravnoj kvalifikaciji.

Advokat Marko Dakić kazao je da je tužilac učinio koliko je mogao, ali da to nije dovoljno da optužnica bude održiva:

“Kada su dokazi sumnjivi, pravda je đavolja radnja. Dispozitiv optužnice je kontradiktoran i to ne samo sa dokazima već sa samim sobom. Optužnica iz ovog razloga ne smije biti potvrđena”, kazao je Dakić.

On tvrdi da od donošenja prvog Zakonika u Crnoj Gori nije zapamćeno da neko bude optužen za teško ubistvo a da nema leša.

Iako Medin još nije pronađen, tužilac sumnjiči Ulamu i Mijovića da su ga 8. jula 2016. ubili, a potom i zapalili njegov “megan” pored lokalnog puta Virpazar-Rijeka Crnojevića, u mjestu Jabukov do. Tomković u najnovijem dokumentu tvrdi da su Ulama i Mijović tražili od Medina da 8. jula dođe u Virpazar. Sumnje da su ga ubili potkrepljuje njihovom “intenzivnom telefonskom komunikacijom” sa Petrovčaninom.

Bonus video: