Nikšić: Maloljetnika tukla policija, ocu prijete saopštenjem?

Nakon što je uhvaćen u kršenju saobraćajnih propisa, iz policije rekli da će šesnaestogodišnjak i njegov otac “i dalje biti predmet” njihove kontrole...
650 pregleda 104 komentar(a)
modrice, Nikšićani, Foto: Privatna arhiva
modrice, Nikšićani, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.03.2017. 17:24h

Maljotnik Ž. R. tvrdi da ga je policajac Dragan Vujičić sa još jednim kolegom pretukao i maltretirao nakon što su ga u mjestu Budoš zaustavili zbog kršenja saobraćajnih propisa.

Iz Uprave policije saopštili su da su njihovi službenici pregled osoba i vozila obavili bez upotrebe sredstava prinude.

Neuobičajeno, iz te institucije konstatovali su da će šesnaestogodišnjak iz Nikšića i njegov otac Ranko Radulović “i dalje biti predmet kontrole policijskih službenika”.

U policijskom tekstu objašnjava se da je maloljetnik neprilagođenom brzinom i na punoj liniji preticao kolone vozila, između ostalog i tri policijska vozila Centra bezbjednosti Herceg Novi koji su se vraćali sa radnog angažovanja u Podgorici.

Piše da ih je maloljetnik najprije pretekao u Bandićima, a zatim i u Drenoštici, nakon čega su o tome obavijestili nikšićke kolege.

Navodi se da je Ž. R. oko 17:45 sati zaustavila saobraćajna patrola koja se po rasporedu službe nalazila na magistralnom putu Nikšić - Podgorica, a koja je preduzela zakonom predviđene mjere i radnje bez upotrebe sredstava prinude.

Stoji da maloljetnik nije unio bilo kakvu primjedbu, ali da zapisnik nije potpisao.

Policija navodi da su njihove nikšićke kolege oko 18:55 časova iz Opšte bolnice obaviještene da se u njihovim prostorijama nalaze dvije osobe sa povredama...

Ž. R. i njegov prijatelj potom su saslušani u policiji a o svemu je upoznat i tužilac: “Nakon prikupljanja činjenica i izjašnjenja tužioca, obavijestićemo javnost o ishodu ovih aktivnosti”.

Šesnaestogodišnjak, međutim, tvrdi drugačije.

On tvrdi da je pretekao dva policijska vozila, ali kaže da su to radili i drugi vozači...

“Svi su ih preticali... Kretali su se veoma sporo. Pratio sam ih nekoliko kilometara i onda ih pretekao, kao i ostali. Onda sam ušao u Danilovgrad, a kako sam znao da patrola stoji kod 'Perjanika', zaobišao sam je ne želeći da mi pišu prijavu. I dok sam zaobilazio, interventna je opet došla ispred mene. Kod Žute grede sam ih ponovo pretekao”...

On je rekao da je saobraćajcima dao pasoš i saobraćajnu dozvolu i da su u tom trenutku pristigli i policajci koje je pretekao: “Da sam vozio 150 na sat, ne bi mogli tako brzo iza mene stići... Policajac je naglo otvorio vrata, uhvatio me ispod rebara i izbacio iz atomobila. Dobio sam udarac u prepone. Gurnuo me je na vrata i tražio da raširim noge što sam i uradio. Udario me je po nogama i rekao da skupim noge. Ja ih skupim, a on me opet udari po nogama i kaže da ih raširim. I tako me je desetak puta udario”.

Maloljetnik kaže da je isti policajac tada počeo da ga pretresa i istovremeno dlanovima udara ispod rebara.

“Dobio sam i dva tri udarca od nekog drugog u potiljak. I onda su se smirili. Nastavili su sa tim skupi - raširi noge i to je trajalo pola sata... Radio sam sve što su tražili. U jednom trenutku sam probao da se okrenem da vidim ko me tuče, ali mi je on rekao da okrenem glavu. Preko stakla sam vidio njegovu pločicu sa imenom Dragan Vujičić. Onda je otišao sa druge strane kod Dušana Dendića i nijesam vidio od džipa šta se tamo radi jer su zatamnjena stakla... Opet se vratio kod mene i rekao mi da skupim noge, a kada sam to uradio, opet me je udario i tražio da raširim noge. Onda su pretresali auto. Sve su razbacali, baš su se bahato ponašali, čupali plastiku... Taj se opet vratio i opet me nekoliko puta udario po nogama”.

On je rekao da je ta grupa policajaca otišla, a da ga je jedan iz Nikšića potom upitao: “Šta si uradio Raduloviću da te ovako udaraju... Pozvao sam oca i onda smo zajedno otišli u bolnicu. Ljekar je konstatovao povrede - endem u predjelu potiljka, veći broj kvrnih podliva, oguljotine, kao i bolnu osjetljivost u predjelu desnog testisa”.

Ranko Radulović odležao je višegodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Zorana Vilotijevića.

On je negirao da je počinio to krivično djelo.

Advokat Kostić: Nezakonito, neprofesionalno i neljudski

Pravni punomoćnik Radulovića, advokat Sava Kostić saopštio je da je postupanje službenika policije u tom slučaju bilo nezakonito, neprofesionalno i neljudski.

“Nijesu postojali razlozi da ih na ovakav način pretuku. Po mom mišljenju, ima i elemenata iživljavanja jer je tu bilo više ljudi koji su se smijali i na razne načine komentarisali dok su im nanosili povrede... Iz medicinske dokumentacije i slika, jasno se vidi da te povrede koje su pretrpjeli odgovaraju opisu i načinu nanošenja koji su oštećeni dali i u policiji... Ako je napravljen prekršaj - za to postoji procedura, a nikako zbog prekršaja ne može interventna policija iz drugog grada premlaćivati dva mlada čovjeka”, kazao je advokat.

“Neće ih moći zaštititi ni Tramp ne ostave li mi djecu na miru”

Otac šesnaestogodišnjaka, Nikšićanin Ranko Radulović kazao je da je policija saopštenjem potvrdila da imaju poseban režim za njega i njegovu familiju.

“Proganjaju nas samo zbog toga što znam sve o kriminalnim poslovima četvorke iz nikšićke policije koja je pokrila grad drogom i koja drži granicu. Smetam im jer sve znam. Čitav grad zna da oni truju grad drogom. Nijedan gram droge ne može da se proda u Nikšiću, a da oni nemaju kolač od toga”, rekao je Radulović.

On je redakciji “Vijesti” dostavio imena četvorice funkcionera i inspektora nikšićke policije, dvojice tužioca i sudije, koje optužuje da mu se svete proganjajući njegovu djecu.

“Mom sinu je napisano više prijava zbog toga što vozi bez vozačke dozvole. Bolje da vozi bez vozačke, nego kao što rade djeca pojedinih funkcionera i ovih što mene proganjaju, koja prodaju i koriste drogu. Moju djecu proganjaju zbog mene... Sa mnom što imaju, neka sa mnom i idu u rat, a djecu nemoj da mi diraju. Ja ničiju djecu ne diram. Samo neka oni rade svoj posao, a ja ću svoj. Pustiti im se neću. Neće ih moći zaštiti ni Tramp , ne ostave li mi djecu na miru", rekao je on.

Dendić: Bacali su me i tukli po rebrima

Dendić tvrdi da mu je jedan od policajaca rekao da izađe iz vozila:

“Kada sam otvorio vrata, jedan me je samo dočepao i bacio na auto. Jedan me je udario nogom u butinu, udarao me je u predjelu bubrega i rebara. Jedan mi je rekao da se maknem od auta a drugi me sve jače stiskao. Potom me je bacio uz auto i desetak puta udario u predjelu rebara. Nijesam pružao otpor. Nijesam mogao da se pomjerim, samo sam gledao u pod. Ljekar je konstatovao povrede – dvije oguljotine kože i krvne podlive”, kazao je osamnaestogodišnjak.

Bonus video: