Knežević: Pokušao sam da zaštitim šatore kada su me napali

Knežević je kazao da je režim, kada je uvidio da nakon 21 dana mirnih protesta DF neće odustati, odlučio da im pošalje nekoliko stotina policajaca pod punom ratnom opremom
104 pregleda 69 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.03.2017. 18:03h

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević rekao je da je ponosan na sve što je uradio 17. oktobra 2015. godine, kada su uklanjani šatori ispred crnogorske Skupštine, jer se samo branio od nezakonitog ponašanja policije. To je rekao, u svojoj odbrani, na početku suđenja zbog optužbi da je tog jutra fizički nasrnuo na policajca Miljana Markovića.

Knežević nije priznao krivicu, ocjenjujući da je optužnica politička konstrukcija Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva, s ciljem da se ubrza namjera aktuelnog režima da zabrani rad DF-a.

Dodao je da je režim, kada je uvidio da nakon 21 dana mirnih protesta DF neće odustati, odlučio da im pošalje nekoliko stotina policajaca pod punom ratnom opremom i nekoliko okorelih kriminalca koji su opkolili 50-ak demonstranata i nezakonito uklonili šatore ispred Skupštine, bez rješenja o uklanjanju.

“Ja ne poznajem Markovića, niti imam nešto protiv njega lično, bio sam revoltiran njegovim ponašanjem, u tom odgurivanju sa njim se vidi da nijesam koristio ni ruke,ni noge... Pokušao sam da zaštitim preostale šatore kada me napao profesionalni MMA borac Nikolaj Dragović, a neidentifikovani policajac me, nakon što sam dobio dva udarca od Dragovića, sipao biber sprej u usta i oči od čega sam dobio napade gušenja i odveden u Klinički centar”, rekao je Knežević.

Dodao je i da se Marković sve vrijeme smješkao i provocirao dok su se gurali, te priznao da mu je u jednom trenutku skinuo kapu sa glave i stavio u džep.

Marković, međutim, iako je priznao da smijao dok ga je Knežević gurao, tvrdi da se osjećao ugroženo tom prilikom.

Dodao je da je Knežević nasrnuo na njega, kada je počelo uklanjanje šatora, te da je nastavio i pored upozorenja da to ne radi.

“Nijesam ga vrijeđao, samo sam rekao da li je moguće da jedan poslanik može to da radi. Strpljenja je bilo i više nego što treba”, ocijenio je policajac.

Na pitanje advokatice Andrijane Razić zašto nije upotrijebio sredstva prinude ako se osjećao ugroženo, Marković je rekao da bi to bilo rizično, jer je bilo mnogo manje policije, nego okupljenih građana.

Pridružio se krivičnom gonjenju Kneževića, a tražiće i odštetu od poslanika Fronta.

Suđenje se nastavlja 21.aprila, kada bi trebalo da budu saslušani funkcioneri Fronta Predrag Bulatović, Nikola i Mladen Jovanović, Branka Bošnjak, Branko Radulović, Koča Pavlović i Iva Bajković

Knežević se tereti da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, za koje je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina.

Zbog događaja od tog jutra ranije je pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora i odbornik DF-a Nikola Bajčetić, zbog optužbi da je, vozilom probio policijski kordon na Bulevaru Stanka Dragojevića i Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Vještak će utvrditi da li su snimci montirani

Nakon što je sudija Goran Đuković odbio da se video-snimci izuzmu iz postupka, jer su po mišljenju odbrane montirani , sudija je, nakon odgledanih snimaka, ipak prihvatio novi predlog odbrane da se uradi vještačenje, kojim će se utvrditi da li su snimci autentični.

Na odgledanim snimcima događaj nije hronološki prikazan, a, između ostalog, se čuje i kako poslanik Branko Radulović viče na policajce “ ja sam potpredsjednik Skupštine, ko ste vi, ko vam je komandant, izazvaćete krv”, a pridružuje se i poslanica Branka Bošnjak govoreći “sram vas bilo, našim parama se hranite, pi”.

“Mislim da mi je ovo Jovica Rečević rekao da će mi jeb..t materi što ćeš p..ka ti materina”, prokomentarisao je Knežević.

Dodao je i da je njegov vozač Dušan Knežević brutalno pretučen tog jutra, ali je taj predmet još u fioci tužilaštva.

Bonus video: