O fenomenima sjećanja i smrti

Instalacija je sačinjena od dvostranih cutout fotografija, figure u prirodnoj veličini kao i objekata namijenjenih sportskim aktivnostima
87 pregleda 0 komentar(a)
Izložba Champion (Novine)
Izložba Champion (Novine)
Ažurirano: 16.03.2017. 13:43h

Izložba instalacija umjetnice Teodore Nikčević pod nazivom “Champion” biće otvorena večeras, u 19 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji “Klub”.

Instalacija je sačinjena od dvostranih cutout fotografija, figure u prirodnoj veličini kao i objekata namijenjenih sportskim aktivnostima.

Teodora Nikčević je rođena 1986. godine u Nikšiću. Završila je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju 2009. godine. Izlagala je samostalno u Podgorici 2011. godine kao i na grupnim izložbama u Crnoj Gori i inostranstvu (Italija, San Marino, Srbija, Island, Velika Britanija, Rusija). Učestvovala je u više umjetničkih projekata i rezidencija u Crnoj Gori, Italiji, Austriji i Francuskoj.

U katalogu izložbe istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić je, između ostalog, zapisala: “Teodora Nikčević se u svojim radovima kontinuirano bavi fenomenima percepcije, iluzije, krhkosti identiteta, ličnih sjećanja i smrti. Koristeći različite umjetničke forme i njihova fina sadejstva, autorka suptilno strukturira ambijentalne postavke koje dovode u pitanje percepciju posmatrača i destabilizuju osjećaj sopstva kao nepromjenljive činjenice. Iako sačinjeni od naizgled konkretnih činilaca, poput fotografija koje bi trebalo da garantuju dokumentarnost i elemenata koji pripadaju predmetnoj stvarnosti, njeni radovi su zapravo oslobođeni naracije i upućuju na nešto što nije neposredno vidljivo i opipljivo, na nešto što ulazi u zonu arbitrarnih značenja”.

Izložba se može pogledati u galeriji “Klub” u narednih mjesec dana.

Bonus video: