Šta je 80/20 odnos i da li funkcioniše?

Očigledno je da je za ovaj koncept potrebno mnogo povjerenja, ali mnogi koji su probali tvrde da je pravilo 80/20 ojačalo njih odnos
0 komentar(a)
ljubav, Foto: Shutterstock
ljubav, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.03.2017. 15:14h

Pravilo 80/20 se može primijeniti na različite aspekte svakodnevnog života, od hrane koju jedemo do novca koji trošimo. Sada se to pravilo počelo koristiti kao pomoć u jačanju ljubavnih veza i mnogi smatraju da bi upravo ono moglo biti tajna za uspješan ljubavni život.

Kada je u pitanju ljubavni život pravilo 80/20 podrazumijeva prihvatanje da jedna osoba ne može sve vrijeme zadovoljavati 100 posto vaših potreba. Svakom od partnera je dozvoljeno da uzme 20 posto vremena za sebe i provede ga daleko od svog partnera radeći ono što žele i što ih ispunjava. U nekim slučajevima partneri pronalaze novi hobi ili čak idu na putovanje bez pritiska i obaveze da stalno provjeravaju šta se dešava sa drugom polovinom.

U dugoročnim odnosima u kojima postizanje kompromisa nije lako, pravilo 80/20 ima za cilj elminisati osjećaj odbojnosti nudeći prostor i vrijeme koje je partnerima potrebno da provedu odvojeno.

Naravno, svaki 80/20 odnos se razlikuje, posebno kad je riječ o seksulanim odnosima jer će se neki u toku perioda "20" suzdržavati od seksualne interakcije sa partnerom, a drugi će odabrati uživanje u društvu drugih. Na taj način se veza može posmatrati kao otvorena, ali parovi moraju osigurati da takav osjećaj vlada samo tokom pauze.

Očigledno je da je za ovaj koncept potrebno mnogo povjerenja, ali mnogi koji su probali tvrde da je pravilo 80/20 ojačalo njih odnos, prenosi klix.ba.

Bonus video: