Sinđelić "maskiran" i u pratnji agenata stigao u tužilaštvo

U pratnji agenata tajne službe i inspektora Specijalnog policijskog odjeljenja koji brinu o njegovoj bezbjednosti, Sinđelić je ušao u zgradu Ministarstva pravde, a zatim kroz taj objekat ušao u Tužilaštvo
97 komentar(a)
Aleksandar Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.03.2017. 06:46h

Beograđanin Aleksandar Sinđelić “maskiran” kačketom i zaklonjen naočarima za sunce, juče je petnaestak minuta prije devet sati došao u Specijalno državno tužilaštvo.

U pratnji agenata tajne službe i inspektora Specijalnog policijskog odjeljenja koji brinu o njegovoj bezbjednosti, Sinđelić je ušao u zgradu Ministarstva pravde, a zatim kroz taj objekat ušao u Tužilaštvo.

On, međutim, juče nije premijerno saslušan kao svjedok saradnik, jer su dvojica osumnjičenih u predmetu pokušaja terorizma tražili odlaganje.

Andrija Mandić i Milan Knežević obrazložili su da su od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića tražili da im omogući uvid u spise predmeta koji se odnose na njih.

Tužilačka naredba za sprovođenje istrage posljednji put proširena je 7. marta imenima tih opozicionara, ali su je oni dobili tek juče.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je Mandiću i Kneževiću predstavljen samo dio dokaza koji se navodno odnosi na njih.

Čelnici Demokratskog fronta samo par minuta poslije Sinđelića ušli su u zgradu Tužilaštva i otišli nakon što je Knežević ostavio podnesak, u kojem piše da nije upoznat sa sadržinom spisa i dokazima.

“Objektivno nisam u mogućnosti da se adekvatno pripremim za odbranu i koristim sva zakonska prava koja pripadaju okrivljenom prilikom sprovođenja ove istražne radnje”.

Nakon gotovo jednočasovnog vijećanja - tužilaštvo je odlučilo da Sinđelića 20. marta sasluša pred braniocima osumnjičenih za pokušaj terorizma 16. oktobra prošle godine.

Braniocima osumnjičenih za planiranje terorizma iz SDT-a su objasnili da se saslušanje odgađa, ali ne i razlog takve odluke.

Mandić je nakon odluke tužilaštva ocijenio da je to njihova pobjeda.

Dodao je da nije dobio naredbu o proširenju istage, ali i potvrdio da je Knežević te spise dobio dan ranije.

Konstatovao je da to što lideri DF-a svaki dan provode u nekom od sudova ili u tužilaštvima, najbolja potvrda montiranih procesa režima protiv njih.

Mandić je istakao da taj politički savez namjerava da sa kolegama iz opozicije organizuje nove proteste.

“Ovakvim režimima i ovakvim sistemima najbolji odgovor može se dati tako što će narod saopštiti svoj stav. Narod treba da saopšti svoj stav i kada su u pitanju sudije i tužioci”, rekao je on.

Funkcioneri DF-a osumnjičeni su da su dio kriminalne grupe koja je planirala izazivanje haosa na dan parlamentarnih izbora.

Njih dvojica tokom saslušanja negirali su da poznaju bilo koju od osoba za koje tužilaštvo tvrdi da su planirali nasilno zauzimanje Skupštine, hapšenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića...

Za sada je javnosti nepoznat materijalni dokaz koji direktno dovodi u vezu lidere DF-a sa dvojicom Rusa osumnjičenih da su vođe organizovane kriminalne grupe - Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, navodni pripadnici vojne obavještajne službe. Tužilaštvo smatra da je posredan dokaz veza između Podgoričanina Ananija Nikića, navodno saradnika FSB i pritvorenog vozača DF-a Mihaila Čađenovića, koji je negirao da ga poznaje.

Prije nego se Sinđelić početkom novembra volšebno našao u Crnoj Gori i predao istražiteljima, iz tužilaštva su ponavljali da su on i Bratislav Dikić organizatori dvadesetočlane grupe koja je planirala da ubija građane i Đukanovića.

Sinđelić je status okrivljenog izgubio nakon što je tužiocima priznao krivicu i kao svjedok saradnik izveden je iz Istražnog zatvora.

Tužilaštvo ga od tada, uz pomoć drugih organa bezbjednosti, čuva na tajnoj lokaciji u Crnoj Gori.

“Možda konačno i saznamo ko je i kakvu ulogu imao”...

Branilac bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića, advokat Milan Petrović kazao je juče “Vijestima” da su posredno saznali razlog odlaganja saslušanja Sinđelića.

Kazao je da od Sinđelićevog saslušanja očekuju da razjasni “uloge svih okrivljenih”.

“U naredbi za sprovođenje istrage na početku je stajalo da je Sinđelić organizator svega i da je on davao zadatke i direktive i odredio ulogu svih... Očekujemo da se najzad sazna ko je kakvu ulogu imao, ko je i zbog čega došao u Crnu Goru, da li je imao saznanja ko će učestvovati na mitingu, da li je imao saznanja o nekakvom oružju, političkom uticaju i učešću... Naravno, ako svjedok saradnik bude želio da odgovori na sva pitanja”, rekao je on.

Kazao je da je njegovom branjeniku pritvor produžen do 16. aprila, kada je i rok za podizanje optužnice i da se nada da će tada postojati uslovi da podnese zahtjev za ukidanje pritvora, ili da se preispitaju razlozi zbog kojih je pritvor određen.

Strahuju da bi vozač Čađenović uticao na Ananija Nikića

Apelacioni sud potvrdio je odluku podgoričkog Višeg suda i produžio pritvor Mihailu Čađenoviću.

Vozaču Andrije Mandića pritvor je produžen za još dva mjeseca, do 7. maja.

Objašnjava se da je to učinjeno zbog opasnosti da utiče na saokrivljene i svjedoke.

“Osnovano je prvostepeni Viši sud produžio pritvor Čađenoviću zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni ometati dalji tok krivičnog postupka uticanjem na svjedoke. Ovo iz razloga što je u daljem toku krivičnog postupka - istrage neophodno saslušati okrivljenog Ananija Nikića, prema kojem je određen pritvor i izdata naredba za raspisivanje potjernice, a čiji iskaz bi mogao biti od značaja za utvrđivanje odlučnih činjenica i okolnosti, odnosno materijalne istine, te pravilno odlučivanje u predmetnoj krivično pravnoj stvari”, piše u odluci Apelacionog suda.

I Čađenović je osumnjičen za stvaranje kriminalne organizacije i učešće u pripremanju terorističkih napada.

Bonus video: