Pravo je vrijeme za uživanje u ljepoti i ljekovitosti bijele rade

Bijela rada je i sve češći sastojak kozmetičkih proizvoda, ponajviše onih za izbjeljivanje, uklanjanje pjegica i hiperpigmentacija
105 pregleda 0 komentar(a)
bijela rada, Foto: Shutterstock
bijela rada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.03.2017. 12:14h

Bijela rada se odavno koristi za čišćenje i jačanje organizma. Listovi ovog vjesnika proljeća bogati su vitaminima C i A, pomažu protiv umora i slabokrvnosti, odlični su za detoksikaciju, tako da u narednom periodu godine možemo uživati u ljepoti i ljekovitosti ovog cvijeta.

Listovi bijele rade mogu se jesti u obliku salate i dodavati svim kuvanim jelima. Tvrdi pupoljci bijele rade sa sirćetom mogu se koristiti kao marinada.

Sok od bijele rade idealan je za proljećno čišćenja organizma od toksina. Pijte dnevno jednu do tri pune kašike soka s pola količine vode. Ako sok pomiješate s medom, on je dobar lijek kod oboljenja disajnih organa.

Čaj od bijele radee koristi se u liječenju bronhitisa i bolova u grudima, kod upaljenih crijeva i želuca, ali i kod bolesti jetre i bubrega. Pomaže i kod reume, artritisa, neredovnih menstruacija, ublažava bol i grčeve u stomaku. Kod unutrašnjih krvarenja kombinuje se s orahovim lišćem.

Bijela rada je i sve češći sastojak kozmetičkih proizvoda, ponajviše onih za izbjeljivanje, uklanjanje pjegica i hiperpigmentacija. U nekim prodavnicama možete kupiti ekstrakt i eterično ulje bijele rade, a u većini drogerija kozmetiku na bazi bijele rade.

Međutim, važno je napomenuti da nije preporučljivo trudnicama da koriste bijelu radu kao lijek, prenosi klix.ba.

Bonus video: