Lopovima ostavili poruku: Ne razbijajte, sve je već odneseno!

"Policija je dolazila, rekli su da imaju neki trag. Rekli su i da su noćima obilazili selo, ali sinoć ih nije bilo zbog previše posla”...
290 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2017. 12:42h

Ne razbijajte, sve je već odneseno - piše na vratima kuće Dragana Rolovića koju su lopovi u proteklih petnaestak dana tri puta obili.

Njegova, kuća njegovog strica Vojislava Ilijinog Rolovića i još nekoliko objekata u crmničkom naselju Brčeli noćima su na meti pljačkaša...

Lopovi su i preksinoć opustošili više vikendica Brčeljana.

Oko tri sata poslije ponoći najprije je isključena struja na trafo-stanici sa koje se to selo napaja električnom energijom, a onda su kuće opustošene.

Rolovići su juče ujutro našli obijena vrata, a u kućama - ispremetane i polomljene stvari, kreveti, ormari...

Dragan Rolović ispričao je “Vijestima” da ga je komšija iz sela juče pozvao i rekao da su vrata na kućama ponovo otvorena:

"Odmah smo krenuli iz Podgorice i zatekli sve rastureno. Kuća je prvi put obijena 27. februara, pa 2. marta i sinoć. Sinoć nisu imali što da odnesu. Već su odnijeli sve što su mogli - kompjuter sa duplim komponentama, posuđe, dva pekača za hljeb, tostere, male kućanske aparate, piće... Imali smo tri svadbe u posljednje vrijeme, i masu poklona smo ovdje ostavljali, sve su ukrali. Sinoć su probali i pomoć ne objekte da obiju”, kazao je.

Dodao je da je policija dolazila i obavila uviđaj.

"Ovo je siledžijstvo, ovo lomljenje... Pretpostavljam da sinoć nisu bili isti koji i prethodna dva puta, jer ne bi dolazili treći put u istu kuću, već bi pošli u neku drugu da traže... Policija je dolazila, rekli su da imaju neki trag. Rekli su nam i da su noćima dolazili i obilazili selo, ali sinoć ih nije bilo zbog previše posla”, rekao je Dragan.

Njegov stric Vojislav rekao je da su mu lopovi uništili više od 500.000 eura.

U toj kući čak i namještaj je polomljen - stolice, kreveti, ormari, sanduci sa dokumentima... U jednoj od soba polomljen je dječji krevetac, garderoba i posteljina razbacane su svuda po kući... Iz starih škrinja izvađene su porodične fotografije i dokumenta... Sve je razbacano po podu. Lopovi nijesu preskočili nijednu prostoriju.

"Ne znamo što fali, ne možemo ni znati kad je ovako sve razbacano. Prošli put, 2. marta ukrali su lovački karabin, dvocijevku čiji je domet 7.100 metara sa snajperom, durbin, pištolj koji sam dobio kao počasni građanin Cetinja 1975. godine, moje tri 'Titove' zlatne medalje. Ponijeli su đedovu Obilića medalju, medalju za hrabrost sa Bregalnice i Kumanova, džeferdar i karabin italijanski koji nijesu bili u funkciji, dvogled, anadolski nož iz 712 godine, još mnogo stvari”, rekao je on.

Njegova supruga Radmila konstatovala je da normalni ljudi nijesu mogli učinjeti to što je urađeno u njihovoj kući.

"Ovo su neki manijaci. Sve su polomili. U dnevnoj sobi, kuhinji, sobama, kupatilu”...

Iz Uprave policije "Vijestima" je juče nezvanično rečeno da su na tragu pljačkaša koji zadaju jade Brčeljanima.

"Barski policajci posljednjih nekoliko noći postavljali su zasjede, ali ih nisu uhapsili. Na tragu su lopovima i sa kolegama iz cetinjske policije pokušavaju da rasvijetle seriju teških krađa u crmničkim selima”, rekao je isti izvor.

"Sami ćemo se braniti, neki su imanja već opasali strujom"...

Jedan od mještana Brčela, čija je kuća ranije bila na meti pljačkaša, Vladimir Nikaljević pitao je može li policija da uhapsi makar sitne lopove koji kradu po selima, ako ne može ništa ubicama i onima što pljačkaju milione...

“Nemamo pojedinačne primjedbe na policajce, nego sistemske. Postojala je stanica policije na Virpazaru, ukinuli su je zbog racionalizacije i policajci su, umjesto da štite sela, počeli da štite političare po raskrsnicama i dali puni doprinos još jednoj podjeli Crne Gore na štićene ličnosti i nezaštićene građane”, kazao je Nikaljević.

Rekao je da policija više ne stoji na crnim tačkama, gdje je najviše udesa:

"Sad stoje na profitnim tačkama, kao što je izlaz iz Podgorice i uzimaju putarinu. Što se policije tiče, i uopšte našeg sistema, imamo ozbiljan problem sa tim što je u našem sistemu 150 eura granica ispod koje se sistem ne pokreće i jasna se poruka šalje - kradite malo, ali često”.

Dodao je da je osnovno pitanje koje njegovi rođaci iz Brčela postavljaju - kako da se ponašaju ako nađu lopova u kući:

"Da ga zamolim da izađe ili pozovem popije kafu... Jer ako bilo što preduzmeš, nemaš mogućnost da zaštitiš imovinu. Ni u svojoj kući, da ne napraviš prekoračenje. Kako ćeš izvagati je li došao naoružan i s namjerom da ubije... Dovedeni smo u situaciju, ako policija ovako nastavi da se samoorganizujemo.. Jedan moj brat od tetke, koji je imao štete, je stavio improvizovani sistem sa visokim naponom”, rekao je Nikaljević.

Galerija

Bonus video: