Počinje festival "Dani gitare u Podgorici"

Prve večeri festivala, u 20 sati, publici će se predstaviti gitaristi Giovanni Seneca i Gionni di Clemente koji dolaze iz Ankone
124 pregleda 1 komentar(a)
Srđan Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Srđan Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.03.2017. 10:30h

Drugi međunarodni festival "Dani gitare u Podgorici" biće održan 15. i 16. marta. I ove godine festival koji organizuje gitarista Srđan Bulatović sadrži tri segmenta: koncertni program, predavanja i majstorske radionice.

Koncertni program održavaće se u sali biblioteke "Radosav Ljumović" i sadržaće tri koncerta: prve večeri festivala, 15. marta u 20 sati, crnogorskoj publici predstaviće se gitaristi Giovanni Seneca i Gionni di Clemente koji dolaze iz Ankone (Italija), dok će na drugoj večeri festivala, 16. marta, ljubitelji gitarskog zvuka imati priliku da čuju dva koncerta na kojima će se predstaviti crnogorski umjetnici - gitarista Petar Dobričanin solističkim koncertom u 20 sati, a potom duo: sopran Bojana Kukić i gitarista Nedeljko Pejović u 21 čas.

Primarni cilj festivala je razmjena znanja, a Dani gitare okupiće gitariste svih žanrova i profila, od đaka osnovnih i srednjih škola, preko studenata, do profesora i koncertnih gitarista.

"Osmišljavanje programa zavisi od mnogo toga: trajanja festivala, dostupnih umjetnika, njihovih različitosti i autentičnih programa, prezentovanja različitih gitarskih stilova i muzičkih pravaca, prostora u kome se održava festival, do budžeta, uklapanja i prilagođavanja. Smatram da je dovoljno da festival ovog tipa traje dva, najviše tri dana, a da u tako kratkom periodu treba ponuditi što više različitih sadržaja koji su usko vezani za gitaru kao instrument. Svakako je najinteresantniji i najatraktivniji koncertni program koji svojom raznolikošću i atraktivošću i kreira koliko će festival trajati. Propratni segmenti su takođe vrlo zanimljivi posebno za gitariste", ističe u razgovoru za "Vijesti" Bulatović, dodajući da će gitaristi, počev od učenika i studenata do profesora i koncertnih gitarista slušati predavanja, a moći će interaktivno da učestvuju u njima.

"Svi koji budu na predavanjima moći će da čuju korisne informacije o muzici uopšte, a i o iskustvima u graditeljstvu i susretanjima sa različitim razmišljanjima o zvuku, uticaju kvaliteta drveta na glasnost i kvalitet tona instrumenta", objašnjava Bulatović.

Prvog dana festivala, 15. marta sa početkom u 13 sati u koncertnoj sali Muzičke škole “Vasa Pavić” održaće se predavanje o graditeljstvu gitara, na kojem će pričati beogradski graditelji klasičnih majstorskih gitara "SABMAR" Branislav Marković i Lazar Bogosavljević, a Bulatović smatra da je druženje sa njima dragocjeno svakome ko na bilo koji način svira ovaj instrument.

"Često ćete čuti kod gitarista koji nemaju formalno muzičko obrazovanje puno informacija pročitanih o graditeljstvu i raznim uticajima na dobijanje kvalitetnog tona na gitari. I meni kao profesoru gitare su dragocjena ova predavanja na kojima uvijek čujete nešto zanimljivo i poučno. Slušaoci obično postavljaju razna pitanja i iznose svoja mišljenja, te ulaze u konstruktivan dijalog sa graditeljima. Neki od učesnika donose svoje instrumente i savjetuju se sa graditeljima oko pojedinosti i raznih dilema vezanih za svoj instrument”, objašnjava Bulatović.

Dan kasnije, na istom mjestu 16. marta sa početkom u 13 sati, predavanje na temu “Igrački stavovi barokne svite”, a potom i masterklas održaće Vera Ogrizović, ugledna gitaristkinja i pedagoškinja koji dolazi iz Beograda. Radionice i predavanja nijesu namijenjeni samo muzički obrazovanim gitaristima, već i onima koji ovaj instrument sviraju “po sluhu”.

"Predavanja i radionice mogu doprinijeti i upotpuniti znanje i otkloniti određene dileme kod svakoga od nas. Tu prvenstveno mislim na predavanje o graditeljstvu gitara. Festival generalno spaja gitariste i formalnog i neformalnog muzičkog obrazovanja kroz aktivno i pasivno učešće, doprinoseći unapređenju i razvoju svakog ponaosob”, smatra Bulatović.

On je pred prošlogodišnji festival konstatovao da se “klasična gitara udaljava od publike ne prilagođavajući se novom vremenu i izazovima”, a na pitanje koliko se situacija promijenila u posljednjih godinu dana, odgovara:

"Mi smo mala sredina da bi uticala na promjene na nekom širem prostoru. Evidentno je to i u Evropi u i svijetu. Na festivalima klasične gitare slabo dolazi da sluša koncerte šira publika. Obično koncerte slušaju kolege, đaci, studenti, roditelji. Zbog toga se i dešava da kada najavljujete nekoga poznatog gitaristu da nema mnogo ljudi koji su čuli za njega. Ovim je i odabir izvođača problem, pa je teško i osmisliti koncertni program. Prošlogodišnji festival nas je svojom posjećenošću približio makar jedan mali korak bliže široj publici. Smatram da je u danas najvažnija misija vratiti popularnost instrumentu u vrijeme kakva je bila prije tridesetak godina. Ovogodišnji koncept koncertnog programa festivala je osmišljen da zainteresuje širu publiku, a da pri tom ne izgubi na svom kvalitetu muzičkom i interpretativnom. Iz festivala u festival ćemo se truditi da tako bude. To će biti naša misija u narednm godinama”, zaključuje Bulatović.

Podršku i pomoć u organizovanju festivala pružili su glavni grad Podgorica, Sekretarijat za kulturu i sport, biblioteka “Radosav Ljumović” i umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”.

Šansa da domaći izvođači zasluženo dođu do izražaja

Pored gostiju iz Italije, i ove godine šansu da se predstave publici imaće i domaći gitaristi, među kojima su i neki Bulatovićevi učenici.

"U Crnoj Gori često mnogo više cijene izvođače koji dolaze iz drugih sredina. Daju im bolju promociju, veći značaj, smatrajući ih često boljim od naših umjetnika. To dogmatsko uvjerenje traje od ranije, i nažalost, trajaće još. Mi razbijamo ovu predrasudu dajući šansu našim umjetnicima da se predstave svojoj publici”, priznaje Bulatović, dodajući da domaći muzičari moraju imati podršku prvenstveno u svojoj zemlji i da sviraju pred svojom publikom.

"Kako će im neko drugi dati podršku ako im je mi prvi ne damo. Prošlogodišnji koncertni program imao je podjednako zastupljenih domaćih izvođača kao i stranaca. Ove godine imamo više domaćih izvođača. Dakle, ovaj festival će biti podrška i mjesto za promociju i predstavljanje svakog našeg umjetnika koji svojom posvećenošću i radom zasluži da se predstavi publici u glavnom gradu. Oni to zaslužuju, i njima to svakako pripada”, obećava Srđan Bulatović.

Bonus video: