Vitamini B nas mogu zaštititi od zagađenja vazduha

Deset volontera testirano je nakon početne izloženosti čistom vazduhu, a davan im je placebo za mjerenje osnovne reakcije. Isti volonteri su dan kasnije testirani velikim dozama vitamina B dok su bili izloženi vazduhu veoma zagađenom česticama PM2,5
254 pregleda 0 komentar(a)
tablete, vitamini, Foto: Shutterstock.com
tablete, vitamini, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.03.2017. 16:14h

Vitamini grupe B nude zaštitu protiv negativnih uticaja zagađenja vazduha, pokazala je nova studija.

Istraživači iz SAD-a otkrili su da visoke doze ovih suplemenata mogu popraviti štetu koju naprave sitne čestice zagađenja. Ipak ističu potrebu da se nastavi naučno istraživati ovo područje i to u gradovima sa veoma zagađenim vazduhom kao što su Peking ili Meksiko Siti.

Uticaj zagađenja vazduha na zdravlje postao je razlog sve veće zabrinutosti ljudi širom svijeta, ali stvarni mehanizam kako tačno prljavi vazduha čini ljude bolesnima još uvijek nije sasvim jasan. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), više od 90 posto svjetske populacije živi u područjima u kojima kvalitet vazduha prelazi granice sigurnog, podsjeća BBC.

Jedan od zagađivača koji se smatra najopasnijim su vrlo sitne čestice PM2,5 čiji je prečnik manji od 2,5 mikrometra. Ove kompleksne čestice dolaze iz auspuha automobila, iz peći na drva, ali i kao nus produkti hemijske reakcije drugih štetnih gasova. Velike kao 30. dio čovječije dlake, ove čestice mogu doći duboko u pluća i donijeti zdravstvene probleme u radu pluća i srca i mladima i starima.

Naučnici su dugo sumnjali da PM2,5 uzrokuju epigenetske promjene u našim ćelijama. Geni u DNK sadrže uputstva za život, ali epigenetske kontrole su uputstva kako se ona koriste. Njihov odnos je kao odnos mp3 snimka i kontrole jačine zvuka.

Studija pokazuje da prisustvo ekoloških faktora, kao što je zagađenje zraka, mijenja gene u imunom sistemu i inhibira našu odbranu. Studijama sa bisfenolom A provedenim među životinjama već je utvrđeno da hranjive supstance na neki način zaustavljaju taj proces, a sada u studijama nad ljudima međunarodni tim naučnika želio je vidjeti da li se izloženost koncentracijama PM2,5 može ublažiti svakodnevnom konzumacijom vitamina B kao dodatka ishrani koji uključuje folnu kiselinu, vitamin B6 i B12.

Deset volontera testirano je nakon početne izloženosti čistom vazduhu, a davan im je placebo za mjerenje osnovne reakcije. Isti volonteri su dan kasnije testirani velikim dozama vitamina B dok su bili izloženi vazduhu veoma zagađenom česticama PM2,5.

Otkriveno je da je nakon četiri nedelje uzimanja B vitamina ograničen efekat negativnog djelovanja čestica PM2,5 od 28 do čak 76 posto. Slično smanjenje negativnog uticaja zabilježeno je i na mitohondrijsku DNK, dijelove ćelije koji stvaraju energiju.