Otac spasio sina zahvaljujući fotografijama

Jedan otac je sasvim slučajno otkrio rak kod svog 14-mjesečnog sina zahvaljujući fotografijama koje je snimao mobilnim telefonom.
1 komentar(a)
Dijete, Foto: Screenshot (YouTube)
Dijete, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 14.03.2017. 12:14h

Jedan otac je sasvim slučajno otkrio rak kod svog 14-mjesečnog sina zahvaljujući fotografijama koje je snimao mobilnim telefonom. Upravo ta slučajnost spasila je mališanu život.

Mobilni telefoni se često prozivaju zbog lošeg uticaja koji imaju na ljude, ali mobilni Ovena Skrivensa iz Velike Britanije je spasio život njegovom sinu. Nakon fotografisanja tada 14-mjesečnog Džeksona, primijetio je nešto čudno - na jednom oku je vidio bijelu mrlju.

Fotografisao ga je koristeći blic, dok je jedno oko izgledalo neobično, drugo je imalo normalni crvenkasti odsjaj.

Zajedno sa suprugom Emili je potražio na internetu o čemu bi se tu moglo raditi.

Otkrili su da bi njihov sin mogao imati opasan oblik raka. Odveli su ga kod doktora kako bi provjerili sumnje koje su ih zabrinjavale.

Ispostavilo se da je mali Džekson ima retinoblastom, rijetki oblik raka koji se pojavljuje na retini oka.

"Nakon pregleda sam pregledao stare fotografije i tačno se vidjelo da su se promjene na oku počele pojavljivati u novembru", otac je ispričao za Metro.co.uk, prenosi 24sata.hr.

Džekson je primio prvi set hemoterapije u decembru i Oven kaže da se tumor već smanjio na trećinu početne veličine.

Iako se tumor nikad neće povući, doktori se nadaju da će to ostati mala, benigna masa koju će moći kontrolisati tokom svog života.

Također, Skrivens je novinarima otkrio da u budućnosti Džekson ne bi trebao imati neke posebne probleme s vidom, tumor će vjerovatno imati mali uticaj samo na periferni vid.

Ovo je jedan od rijetkih primjera gdje su Internet i mobilni telefoni, kao osnovni alati za dobijanje informacija, pomogli jednom ocu da uvidi potencijalnu opasnost i da na vrijeme reaguje.

Bonus video: