Maslačak: Zaboravljeni supermen među ljekovitim biljkama

Ako su vam potrebni listovi, najbolje ih je brati s grmova koji još nisu procvjetali, jer su tada listovi manje gorki. Svježi listovi odlični su za pripremu salata te se mogu dodati u rižoto, tjesteninu, soseve
52 pregleda 0 komentar(a)
Maslačak, Foto: Shutterstock
Maslačak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.03.2017. 12:14h

Maslačak je jedna od najljekovitijih biljaka naših krajeva, pa se nemojte samo diviti sunčano žutoj boji njegovih cvijetova, nego od maslačka pripremite ukusna i hranjiva jela i ljekovite čajeve.

Maslačak količinom minerala i vitamina nadmašuje spanać i mrkvu. Izuzetno je bogat kalijumom, gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, fosforom te vitaminima A, B, C i D, kao i ljekovitim gorkim supstancama koje pročišćavaju organizam od toksina.

Takođe, on pospješuje rad bubrega i pomaže kod infekcija mokraćnih puteva, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, masnoća i šećera u krvi, potiče rad jetre i žuči, pomaže kod slabokrvnosti, ublažava probavne tegobe i olakšava varenje masne hrane, pomaže kod kašlja i odličan je za detoksikaciju, mršavljenje i uklanjanje celulita.

Maslačak berite na livadama daleko od cesti. Ako vam je potrebna cijela biljka, najlakše je ubrati tako da pod korijen zavučete nož te izvadite biljku.

Ako su vam potrebni listovi, najbolje ih je brati s grmova koji još nisu procvjetali, jer su tada listovi manje gorki. Svježi listovi odlični su za pripremu salata te se mogu dodati u rižoto, tjesteninu, soseve, a njima se mogu obogatiti i kašasti sokovi odnosno smoothieji. Za pripremu čaja, maslačkovi listovi trebaju se osušiti na prozračnom i sjenovitom mjestu, prenosi Avaz.

Bonus video: