Nisam mještanin, ali sve razumijem

Ruski umjetnici predstavili su se izložbom “Exhibition of Montenegrin Brothers”
57 pregleda 1 komentar(a)
Pavel Brat Matvej Krilov
Pavel Brat Matvej Krilov
Ažurirano: 13.03.2017. 19:29h

Izložba Pavela Brata i Skifa Bratoka (Matvej Krilov), pod nazivom “Exhibition of Montenegrin Brothers”, učesnika rezidencijalnog programa Dukley European Art Communitya, otvorena je juče u Dukley Art Centru u Kotoru.

U neobičnom nazivu ove izložbe na neki način je implicirana činjenica da su ova dvojica umjetnika, napuštajući Rusiju, zapravo odlučili da žive i rade u Crnoj Gori. Koliko je to za njih bilo važno, koliko je odluka da promijene svoj životni prostor uticala i na njihovu umjetnost vidljivo je kako na izložbi tako i u njihovim tekstovima.

U tekstu naslovljenom “Ja nijesam mještanin, ali sve razumijem” umjetnik Matvej Krilov ističe da predstavljeni projekat ne treba razmatrati kao manifest parazitizma.

“Riječ je o fenomenu radnika koji nije uključen u globalnu industrijsku proizvodnju. Ovdje nema fabrike i industrijske infrastrukture - i svega onoga što je uobičajeno za čovjeka koji je rođen u Sovjetskom Savezu. 'Živi da bi odmarao'. Glavni proizvod u zemlji je - odmor. Ovdje nema ni zavoda ni fabrika, zemlja je u cjelini sastavljena od mora, planina i svježega vazduha. Većina Crnogoraca faktički ne napušta svoje idealno radno mjesto”, zapisao je Krilov naglašavajući da rad u takvom dekoru svakodnevno utiče da se zaboravi negativni doživljaj samog procesa - rad.

Pavel Brat, autor je instalacije koja predstavlja dijalog kultura, između kojih, kako ističe, postoje paralele koje želi da pokaže.

“Želim da pokažem i to da sam osjetio kako i sam stojim između tih paralela, nakon što sam emigrirao. Ovo je za mene, prenošenje ličnih doživljaja, kao i u slučaju svih projekata koje radim u ovom trenutku. Prešao sam na ovaj nivo, u ove okvire, zato što hoću da se odvojim od lika i percepcije sebe kao umjetnika koji iz neprirodnog stvara prirodne forme. U jednom intervjuu Marat Geljman je rekao kako sam ja 'kao apsolutni formalist Pavel Brat', ali ja neću da budem formalist. Za mene je ova izložba kao krik duše, napravljena je bez novca, u situaciji kada osjećam da prosto moram da stvaram nezavisno od svega, nezavisno od izostanka rezidencije, nemanja novca ili nečeg drugog. I za mene je ovaj usamljeni stub sa dva jezika, u sredini sale, pretvorene u jamu, kao autoportret”, kazao je Pavel Brat.

Bonus video: