Čuveni mađarski reditelj Bela Tar dolazi u Crnu Goru

Karijera Bele Tara kretala se od socrealizma prvih filmova, preko mračnijih filozofskih tema i odmicanja od realizma ka metafizičkom, kroz vizije savremenog društva i budućnosti sa apokaliptičnim podtonovima
124 pregleda 0 komentar(a)
Bela Tar, Foto: Pinimg.com
Bela Tar, Foto: Pinimg.com
Ažurirano: 13.03.2017. 17:10h

Bela Tar, jedan od najpoznatijih mađarskih filmskih reditelja današnjice, održaće predavanje u KIC-u “Budo Tomović”, u okviru Boka art film festivala.

Poznati reditelj će govoriti o filmu, adaptaciji i svom stvaralaštvu u subotu, 18. marta, u sali DODEST-a u 20 sati, a predavanju će prethoditi projekcija filma “Verkmajsterove harmonije“ (Werckmeister harmonies), koji je adaptacija romana “Melanholija otpora“, mađarskog pisca Lasla Krasnahorkaia. Ovo minimalističko remek-djelo koje oslikava egzestencijalistički očaj Mađarske biće prikazano u 17 i 30.

Karijera Bele Tara kretala se od socrealizma prvih filmova, preko mračnijih filozofskih tema i odmicanja od realizma ka metafizičkom, kroz vizije savremenog društva i budućnosti sa apokaliptičnim podtonovima. Njegove filmove odlikuje izrazita likovnost i dugi kadrovi. Njegovi najpoznatiji filmovi su “Sotonski tango”, “Torinski konj”, “Verkmajsterove harmonije”, “Autsajder”, “Magbet”, “Ljudi iz predgrađa”, “Almanah jeseni”.

BAFF je festival koncipiran da služi kao kreativna platforma za interdisciplinarni rad sa mladim stvaraocima u različitim oblastima, zadržavajući film kao središnju tačku. Predavanje Bele Tara, namijenjeno je, prije svega učesnicima BAFF-a, kao i mnogobrojnim saradnicima.

Bonus video: