Jedinstvo osvojilo pehar i prekinulo niz Budvana nakon 15 uzastopnih trofeja!

Nakon dva poraza u pet setova u ligaškom dijelu prvenstva, Bjelopoljci su u trećem pokušaju, sasvim zasluženo, “uzeli mjeru” šampionu, i itekako obradovali svoje navijače, ali i poslali jasnu poruku Budvanima kada je plej-of u pitanju
92 pregleda 8 komentar(a)
OK Jedinstvo Bemax, Foto: OSCG
OK Jedinstvo Bemax, Foto: OSCG
Ažurirano: 12.03.2017. 19:13h

Nova stranica crnogorske istorije crnogorske odbojke je ispisana – Jedinstvo Bemax je treći klub u nezavisnoj državi, nakon Budućnosti i Budvanske rivijere, koji je osvojio trofej na domaćoj sceni.

Bjelopoljci su uzeli Kup Crne Gore, pošto su u finalu završnog turnira u “Nikoljcu” savladali Budvansku rivijeru 3:1 (25:20, 16:25, 25:20, 27:25) i ostvarili najveći uspjeh u klupskoj istoriji.

Ovim trijumfom Jedinstva prekinuta je serija Budvanske rivijere od 15 uzastopnih trofeja (osam titula i sedam nacionalnih kupova), počev od prve titule osvojene 10. aprila 2009. godine…

Nakon dva poraza u pet setova u ligaškom dijelu prvenstva, Bjelopoljci su u trećem pokušaju, sasvim zasluženo, “uzeli mjeru” šampionu, i itekako obradovali svoje navijače, ali i poslali jasnu poruku Budvanima kada je plej-of u pitanju.

"Ne znam da li sam mogao i da zamislim ovakav ambijent i takvu utakmicu. Apsolutno sve čestitke mojim igračima, stručnom štabu na svemu što smo do sada uradili. Pred ovaj fajnl-for smo se potajno nadali da možemo da napravimo ovakvo nešto, iako o tome nijesmo htjeli javno da govorimo. Pokazali smo da smo bili u pravu što smo vjerovali u momke. Sve čestitke još jednom, hvala Bijelom Polju na ovakvoj odbojkaškoj predstavi, svako živi za ovakvo nešto. Čestitam i Budvanskoj rivijeri, utakmica je bila odlična, ali smo večeras mi bili bolji", bio je presrećan trener Jedinstva Darko Prebiračević.

Sa druge strane, još u polufinalu protiv Volej stara je bilo jasno da se Budvanima “ne piše dobro”. Odluka Kolumbijaca, korektora Ivana Hurtada i srednjeg blokera Aleksandra Karabalija, da ne igraju finalni turnir Kupa u znak protesta zbog zaostalih neisplaćenih ugovornih obaveza (zbog bolesti je izostao i juniorski reprezentativac Miljan Kastratović) itekako je “otupila” snagu ekipe Milana Markovića, u kojoj je jedino Marko Nikolić (39 poena) imao snage i znanja da drži ekipu u igri u ovom finalu. Premalo za raspoložene i silno motivisane momke Darka Prebiračevića…

Budvanska rivijera je dominaciju u crnogorskoj odbojci počela prije skoro osam godina, i zbog toga što je Budućnost tada ostala bez sponzora, ušla u finansijske i organizacione probleme, koji su uslovili odlazak čitave ekipe i trenera Igora Kolakovića. Podgorički klub se do danas nije oporavio od tog šoka, jer više ne stiže ni do finala na domaćoj sceni.

Predstojeći plej-of, ali posebno naredno ljeto, pokazaće da li ista ili slična sudbina čeka naš najtrofejniji klub, koji danas plaća ceh lošeg vođenja kluba u proteklih nekoliko godina.

"Čestitam Jedinstvu na osvojenom kupu, mislim da su danas igrali dosta dobro i zasluženo trijumfovali. Nažalost, mi nismo bili na svom nivou, sada možemo da tražimo mnogo razloga, a ima ih mnogo objektivnih. Imamo puno problema, nismo došli kompletni, imamo jako velikih problema, prije svega finansijskih, i jako je upitna buduća sudbina kluba. Naša dva Kolumbijca, koji su bitan faktor ekipe, nisu bili sa nama zbog obaveza koje prema njima klub nije mogao da izmiri. Međutim, što je najgore, još neki igrači su najavili isti potez, tako da je učešće Budvanske rivijere u završnici prvenstva jako neizvjesno. Nadam se da će situacija donekle popraviti, ali uopšte nismo fokusirani na odbojkaški rad, već samo imamo konstantne probleme i tako je teško funkcionisati", kazao je nakon meča trener Budvana Milan Marković.

Što se samog meča tiče, Jedinstvo je lako dobilo prvi set, igrom mnogo ubjedljivije od samog rezultata, jer su Bjelopoljci vodili i 22:13, ali su gosti ublažili razliku zahvaljujući Nikoliću (11 poena). Domaćin je imao i peh da mu se povrijedi startni srednji blokr Radoslav Ćuk, koji je nezgodno doskočio i povrijedio skočni zglob. Pokušao je kasnije da se vrati u igru, ali nije uspio, pa je Đuretić morao da uskoči.

Budvani su se digli u drugom setu, uzvratili još ubjedljivije, a treći set je bio neizvjestan do 15:15. Tada je Jedinstvo serijom 5:0 povelo 20:15 i otklonilo dileme u ovom setu.

Četvrti set je bio nejuzbudljiviji. Budvani su poveli 8:4, imali su i 18:14 i 21:19 i sve je "mirisalo" na taj-brek, treći u ovoj sezoni između dva tima. Međutim, Jedinstvo je znalo da ne smije da uđe u taj rizik, pa je krenulo na sve ili ništa. Na krilima Delića i Bugarina, a nošeni sjajnom podrškom sa tribina, Bjelopljci su prekrenuli na 23:22, ali je Budvanska rivijera prva došla do set lopte na 24:23.

Gosti je nijesu iskoristili, a Jedinstvo jeste svoju drugu meč loptu, greškom u napadu Nikolića, koji je na kraju, logično, i izgubio snagu i koncentraciju nakon odlične partije...

Pehar namijenjen osvajaču Kupa Crne Gore kapitenu Jedinstvo Bemaxa Vladanu Rudiću uručio je predsjednik OSCG Cvetko Pajković.

Budvanska rivijera – Jedinstvo Bemax 1:3 (20:25, 25:16, 20:25, 25:27)

Bijelo Polje - Dvorana: "Nikoljac". Gledalaca: 1.200. Sudije: Sonja Simonovska i Jelena Tošić (obje iz Bara). Poeni iz napada: Budvanska rivijera 45, Jedinstvo Bemax 43. Poeni iz bloka: Budvanska rivijera 12, Jedinstvo Bemax 15. Poeni iz servisa: Budvanska rivijera 2, Jedinstvo Bemax 3. Greške: Budvanska rivijera: 32, Jedinstvo Bemax 31.

Budvanska rivijera: Zoranić 1, Mamedov 1, Marović, Lečić 3, Lakčević (libero 1), Nikolić 39, Ivanović 4, Kilko 10, Dokić (libero 2), Prušević 1.

Jedinstvo Bemax: Kuburović 6, Đuretić 3, Delić 24, Dizdarević, Popović (libero), Pavićević, B. Bulatović 5, Rudić 6, L. Bulatović, Bugarin 16, Vukić, Tomić, Dangubić, Ćuk 1.

Bonus video: