NAUČNICI PRATILI STANJE KOD 62.000 ŽENA

Mediteranska ishrana sprečava rak dojke?

Posebno treba istaći maslinovo ulje kao najveći prirodni izvor mononezasićenih masnih kiselina, toliko važnih za stvaranje ravnoteže masnoća u krvi
64 pregleda 0 komentar(a)
Mediteranska salata, Foto: Shutterstock
Mediteranska salata, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.03.2017. 09:21h

Naučnici su tokom 20 godina pratili zdravstveno stanje više od 62.000 žena, nastojeći da ustanove na koji način vrsta njihove prehrane utjiče na potencijalni razvoj raka dojke, piše Independent. 

Kod grupe žena koje su konzumirale hranu najsličniju mediteranskom modelu primijećen je  40 posto manji rizik od razvoja smrtonosnog oblika raka dojke u odnosu na one koje su bile "najudaljenije" od takve vrste prehrane.

Riječ je o trostruko negativnom raku dojke, odnosno onome koji ne posjeduje estrogenske (ER) ni progesteronske receptore (PR) kao ni receptore za humani epidermalni faktor rasta (HER2). Ovaj oblik bolesti, koji ne stimulše polni hormon estrogen, često je teže liječiti i njegov je ishod češće fatalan. 

Svake godine u Velikoj Britaniji rak dojke dijagnostikuje se 55.000 žena. Među njima ih 30 posto obolijeva od trostruko negativnog oblika. Svake godine u toj zemlji od posljedica raka dojke umre 11.400 žena. 

Tipična mediteranska prehrana lako je prepoznatljiva po poluvegetarijanskoj prehrani u kojoj je umjesto mesa puno ribe, maslinovog ulja umjesto margarina i drugih zasićenih masnoća, te obilju voća i povrća.

Blaga klima mediteranskih zemalja, omogućuje rast biljaka sa velikim lisnatim djelovima poput raštana i  zelene salate preko cijele godine, te agruma (limuna, narandže, grejpa, mandarina), kivija, smokava, badema, grožđa, brokule i kupusa. Sve su te namirnice bogate raznim zaštitnim materijama.

Posebno treba istaći maslinovo ulje kao najveći prirodni izvor mononezasićenih masnih kiselina, toliko važnih za stvaranje ravnoteže masnoća u krvi. Uz vrlo malo mesa, puno kuhanoga povrća, obilje agruma, nemasne ribe, nije zanemarivo ni kretanje na morskom vazduhu.

- Naše istraživanje trebalo bi pomoći da se ukaže na to u kojoj su mjeri naše prehrambene navike važne kada je posrijedi potencijalni razvoj ove teške bolesti, kazao je profesor Piet van den Brandt sa univerziteta u Mastrihtu koji je vodio studiju. 

- Pronašli smo snažnu vezu između mediteranskog načina prehrane i smanjenog razvoja trostruko negativnog raka dojke među ženama u postmenopauzi, bez obzira na to je li se radilo o nemediteranskoj populaciji. Ovaj oblik raka dojke najčešće ima lošije prognoze od ostalih vrsta, rekao je on.  

Iz studije je isključena konzumacija alkohola, tačnije vina, koja je dio tradicionalne mediteranske prehrane, s obzirom na to da je poznato kako je konzumiranje bilo kakve vrste alkohola povezano s rakom dojke.

Preporučujemo za Vas