Madras i Trebjesa se sude 16 godina

Slovenačka kompanija tužila nikšićku jer joj 2002. nije isporučila pivo zbog štrajka zaposlenih
96 pregleda 0 komentar(a)
Trebjesa, Foto: Ivan Petrušić
Trebjesa, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 11.05.2018. 10:24h

Apelacioni sud razmatrao je i potvrdio presudu Privrednog suda, u sporu po tužbi slovenačke firme Madras Co protiv nikšićke Pivare Trebjesa, kojom je odbijen tužbeni zahtjev u sporu koji traje već 16 godina.

Slovenačka firma više od deceniju ni sudskim putem nije mogla da naplati potraživanje u iznosu od 158,35 hiljade eura.

Madras Co i Trebjesa imali su ugovor o kupoprodaji “Nikšićkog piva” za 2002. godinu. Slovenačka firma imala je ekskluzivno pravo za uvoz tog piva na slovenačko tržište. Početkom štrajka u Trebjesi 2002. prestala je proizvodnja i isporuka piva kupcu zbog čega je glavni distributer, na osnovu ranije zaključenih ugovora sa krajnjim kupcima, imao štetnih posljedica. Tužbom se traži izgubljena korist.

Tužilac je prvobitno tražio i naknadu štete zbog povrede poslovnog ugleda, ali takva mogućnost za tužbu otvorena je u Crnoj Gori, tek naknadno Zakonom o obligacionim odnosima iz 2008. Bivši sudija Privrednog suda Nikola Tomić donio je prije više od deceniju dvije presude u korist tužioca, ali su one ukinute. Sudija Nataša Bošković donijela je potom presudu u korist “Trebjese” i nju je potvrdio Apelacioni sud. Tu presudu je ukinuo Vrhovni sud u aprilu 2012. godine.

Poslije kontrolnog zahtjeva tužioca, predmet je izuzet iz rada Boškovićeve i predat bivšoj sudiji Dragici Vujanović koja je prije dvije godine otišla u penziju. Poslije je ovaj predmet preuzela Borjanka Zogović. Tužilac je tražio njeno izuzeće, ali je zahtjev odbio predsjednik Privrednog suda kao neosnovan.

Miomir Moračanin osnivač slovenačke firme Madras kaže za “Vijesti” da je za ovih 16 godina, koliko traje suđenje, “navikao na svakakve nedaće, ali ova po redu peta presuda Apelaciong suda kojom se potvrđuje presuda Privrednog suda “su donijele nešto novo, ali neprihvatljivo” za njega.

“Kada je ukinuo četvrtu po redu prvostepenu presudu, Apelacioni sud je ukazao da je potrebno izvršiti usaglašavanje nalaza sudskih vještaka ekonomske struke Milenka Popovića i Hamida Šabovića. Imenovani vještaci su pred sudom i pred javnošću usaglasili svoje nalaze i potvrdili navode tužbe. Tada sudija Borjanka Zogović pravi manevar i zaključuje da nije važno sto piše u ugovoru, a da je moja volja ono sto kaže punomoćnik tužene”, naveo je Moračanin.

On je istakao da “Privrednom sudu Crne Gore nije važno ni što je rekao raniji finansijski direktor tužene Trebjese”.

“Nije pomoglo to što sam ja govorio da moja volja nije to što kaže punomoćnik tužene”, kazao je Moračanin.

Moračanin: Ćeraćemo se još

Za mene kao laika je neprihvatljivo da su sudija Privrednog suda, advokat tužene i sudije Apelacionog suda, sa rijetkim izuzetkom, sve ranije kolege, pa je u takvoj prilici teško očekivati objektivnost i nepristrasnost. Ali, ćeracemo se još”, kazao je slovenačke firme Madras Miomir Moračanin.