Domaći teren najčešće nije prednost

U polufinalu, u 17 sati, sastaće se Budvanska riijera i Volej star, dok će dva i po sata kasnije početi duel Budućnost Capital Plaze i Jedinstvo Bemaks. Finalni meč zakazan je za nedjelju u 18 sati
0 komentar(a)
Vladimir Đokić, Zoran Vukčević, Milan Marković, Darko Prebiračević, Foto: Saša Jončić
Vladimir Đokić, Zoran Vukčević, Milan Marković, Darko Prebiračević, Foto: Saša Jončić
Ažurirano: 11.03.2017. 10:12h

Osim kvaliteta i iskustva, koji je, ponovo, na njihovoj strani, odbojkašima Budvanske rivijere uoči finalnog turnira Kupa Crne Gore, danas i sjutra u Bijelom Polju, u prilog ide i tradicija – jedini su klub koji je do trofeja u Kupu dolazio na svom terenu, 2012. i 2013. godine.

U ostalih osam slučajeva u nezavisnoj državi, bilo da je organizator bio neki drugi klub ili Odbojkaški savez Crne Gore, trofej je osvajala ekipa koja nije iz grada gdje se igrala završnica Kupa. Ponovo najviše Budvanska rivijera, koja je dva puta trijumfovala u Podgorici (2011, 2016), te po jednom u Baru (2010), Nikšiću (2014) i Bijelom Polju (2015). Ni Budućnost nijedan od tri trofeja nije osvojila u Podgorici, prvi je uzela u Bijelom Polju (2007), drugi u Herceg Novom (2008), a treći i posljednji u Budvi, 2009. godine…

Budvani i Nikšićani kubure sa finansijama

Bijelo Polje će treći put ugostiti najbolje crnogorske odbojkaške ekipe, na finalnom turniru Kupa Crne Gore. Po jedan trijumf u ovom gradu imaju Budućnost i Budvanska rivijera, a bilo bi pravo iznenađenje da Budvani ne odbrane trofej koji su osvajali u prethodnih sedam godina, bez obzira na finansijske probleme u kojima se nalazi crnogorski šampion…

"Posljednjih petanestak dana više smo proveli na sastancima sa momcima kako bi našli neko rješenje nego u pripremi utakmica. Momcima svaka čast, stvarno su imali veliko razumijevanje za sve to, i veliku dozu profesionalizma, kao trener moram da ih zahvalim. Već nekoliko mjeseci smo u nezavidnoj situaciji, ne rješava se ništa i jako je teško funkcionisati na tom nivou. Nadam se će nova gradska vlast u Budvi prepoznati naš sportski projekat, i da će stati uz nas, kao uz druge sportske kolektive u Budvi. Uprkos svemu tome, naše ambicije ostaju iste, Budvanska rivijera sa svojom reputacijom uvijek mora da se bori za trofeje. Ako budemo na nivou na kojem smo bili čitave godine, nadam se da hoćemo, iskreno se nadam da ćemo osvojiti trofej, a svakako uzimamo ulogu favorita. Kup takmičenje je specifično, nema izrazitih favorita, svako vidi svoju šansu, ali mislim da je, možda, kvalitet na našoj strani. Međutim, moraće dosta stvari da se poklopi, da odigramo sa voljom i energijom kao do sada, i onda ne bi trebalo da bude problema - rekao je trener Budvana Milan Marković.

Sa finansijama muku muče i rivali Budvana u polufinalu, nikšićki Volej star, za koga je neizvjesno da li će uopšte i putovati za Bijelo Polje.

"Žrijebom smo za rivala dobili apsolutnog favorite za osvajanje svih trofeja, pa i ovoga Kupa Crne Gore. Ambicije da se domognu finala imaju Budućnost i Jedinstvo. Mi imamo skroman budžet, ne znam ni sam kako se snalazimo. Svaka ekipa bi bila zadovoljna da godinama igra završnicu Kupa i plej-ofa, i podičila se time, kao što mi radimo. Ali, tim prezultatima kod nas nastaju problemi. U teškoj smo situaciji, saldo na našem računu je nula, i ne znam da li ćemo obezbijediti sredstva za put. Ukoliko ih obezbijedimo, otputovaćemo za Bijelo Polje. Jednostavno, na naše molbe su se oglušile nikšićke firme, privatnici i Opština, kojima smo se obratili za pomoć. Mi funkcionišemo na amaterskom nivou, ne plaćamo svoje igrače, momci su entuzijasti koji vole ovaj sport, daju sve od sebe da pored svoih profesionalnih obaveza odgovore i nekim klupskim obavezama. Ja im dugujem ogromnu zahvalnost jer izdvajaju vremena za nešto za šta nemaju nadoknadu, već samo duhovno zadovoljstvo", kazao je Đokić.

Derbi polufinala igraju Jedinstvo i Budućnost

Derbi polufinala je između domaćina, Jedinstvo Bemaxa i Budućnosti Capital Plaze.

“Moram da izrazim veliko zadovoljstvo što su naš klub i grad domaćini finalnog turnira Kupa, dragon am je što svih ovih godina uspijevamo da dobijamo organizaciju, i nadam se da ćemo to i ovoga puta napraviti na visokom nivou, kao i prethodnih puta”.

"Očekuje nas jako težak meč protiv Budućnosti. Nedavno smo od njih izgubili na našem terenu 3:1, što nam daje veliku dozu volje i motiva da pred našom publikom to polufinale odigramo što bolje, maksimalno koncentrisani, sa velikim zalaganjem i da pokušamo da izborimo finale. Mlada ekipa Budućnosti, uz par iskusnih igrača, je pokazala da zna odlično da odigra, da nametne svoj ritam, svoj stil igre, što zna da poremeti i mnogo kvalitetnije ekipe od nas. Obaveza, motiv i želja su nam da u Bijelom Polju, posebno u polufinalu Kupa, idemo na dobar rezultat, na pobjedu. Uradićemo sve da u subotu da trijumfujemo i odigramo finale sa Budvanskom rivijerom, za koju smatram da je apsolutni favorit za osvajanje trofeja”, rekao je trener Jedinstvo Bemaxa Darko Prebiračević.

Trener Budućnosti, Zoran Vukčević, kazao je da “svi imaju obavezu da odigraju što bolje i da se nadaju finalu”.

"Utakmice između Budućnosti i Jedinstva u ovoj sezoni su bile dosta kvalitetne i uzbudljive. Izgubili smo kući, ali smo ih dobili u Bijelom Polju. Imamo priibližan kvalitet, i najbitnije u tom polufinalu će biti glave igrača, koliko mogu da se izbore sa obavezama koje im nametnemo mi iz stručnih štabova. Budvanska rivijera je favorit u Kupu i prvenstvu, iskusniji su od ostalih ekipa. Ali, Jedinstvo je pokazalo protiv Budvanske rivijera da ako se ne poklope sve kockice, da svako sa svakim može da igra i traži svoju šansu. Budućnost Capital Plata ima obavezu, bez obzira u kakvom sastavu igra, da svake godine igra finala, zarad prošlih, ali i budućih vremena. Nekad uspijemo, nekad ne, ali ta obaveza mora da stoji ispred nas. Imam veliko povjerenje u moje momke, iako su većinom kadeti i junior, uz par “iskusnih”, jer igrali sa 23 ili 24 godine koji su igrali samo domaće prvenstvo, i nemaju neko veliko iskustvo. Znam da finalni turnir Kupa možemo da učinimo zanimljivim”, kazao je Vukčević.

Raspored

Polufinale

Danas

Budvanska rivijera – Volej star (17 sati, live stream)

Jedinstvo Bemax – Budućnost Capital Plaza (19.30, live stream)

Nedjelja

Finale (18 sati)

Bonus video: