Tajni sporazum još na čekanju

Iz MANS-a su podnijeli tužbu protiv MUP-a i ANB-a, tražeći da se proglasi ništavim sporazum kojim tajna služba ima neograničen i stalan pristup ličnim i drugim podacima iz elektronske baze MUP-a
7 komentar(a)
Vanja Ćalović (Novine)
Vanja Ćalović (Novine)
Ažurirano: 09.03.2017. 19:31h

Vrhovni sud još nije odlučio da li se tajni sporazum između Agencije za nacionalnu bezbjednost i Ministarstva unutrašnjih poslova može uručiti strankama i sprovesti kao dokaz u postupku po tužbi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

Iz MANS-a su podnijeli tužbu protiv MUP-a i ANB-a, tražeći da se proglasi ništavim sporazum kojim tajna služba ima neograničen i stalan pristup ličnim i drugim podacima iz elektronske baze MUP-a.

“Vijestima” je juče u podgoričkom Osnovnom sudu rečeno da će suđenje danas biti odloženo, jer Vrhovni sud još nije zauzeo stav o tom pitanju.

Podgoričkom Osnovnom sudu nedavno je dostavljen sporni sporazum , ali sudija Simo Rašović čeka stav Vrhovnog suda, kako bi nastavio postupak.

Sudija je inicirao je da Građansko odjeljenje zatraži stav Vrhovnog suda o postupanju u predmetima u kojima se raspravlja o tajnim sporazumima.

Problem je u nepoklapanju Zakona o parničnom postupku i Zakona o tajnosti podataka - prvi propisuje da se svaki dokaz mora uručiti strankama, dok drugi zakon kaže da se tajni podaci dobijeni na korišćenje ne smiju davati drugima bez saglasnosti vlasnika...

ANB nije dao saglasnost sudu da strankama u postupku podijeli tajni sporazum .

Advokat Veselin Radulović ranije je ocijenio da je nepotrebno odugovlačiti postupak, podsjećajući da to nije jedini slučaj u kome je sudu dostavljen tajni sporazum i da su svi bez problema sprovedeni na suđenju.

“Izgleda da je ovdje jedini problem što se radi o ANB-u", konstatovao je tada advokat.

Predstavnici države kažu da ne vide ništa sporno u tome što ANB ima pristup podacima MUP-a i navode da je tužbeni zahtjev neosnovan.

Nešto slično tvrde i u ANB-u, saopštavajući da su sve radili prema zakonu.

U tužbi direktorice MANS-a Vanje Ćalović, Dejana Milovca i Veselina Bajčete piše da je Sporazumom, od februara 2014. godine, službenicima ANB-a omogućeno da po sopstvenoj procjeni preuzimaju podatke o državljanstvu, ličnim kartama, prebivalištu, biračkom spisku, matičnim brojevima, vozilima...

Bonus video: