Poboljšajte varenje

Crni čaj takođe poboljšava varenje i doprinosi boljoj apsorpciji hrane. Ali ubrzava i metabolizam, jača centralni nervni sistem, srce i krvne sudove, otklanja pospanost, umor, glavobolju
75 pregleda 0 komentar(a)
stomak, Foto: Shutterstock
stomak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2017. 18:14h

Da biste pospješili varenje hrane, poželjno je da 15 do 20 minuta prije jela popijete vodu, naravno, u količini za kojom osjećate potrebu.

Za vrijeme ili odmah posle obroka voda se ne preporučuje, jer varenje otežava, ističu nutricionisti. Dodaju i da ne treba svako da popije od dva i po do tri litra, odnosno 12 čaša, koliko su izračunate dnevne potrebe organizma.

Većina namirnica koje unosimo, zapravo sadrži vodu, pa se u prosjeku sa hranom unese oko 4 čaše ove dragocjene tečnosti.

Sokove takođe treba piti pola sata do 40 minuta prije jela, a ako imaju pojačanu kiselost bolje ih je piti nekoliko sati posle jela.

Korisni su jer pored celuloze sadrže i mnogo vlakana pektina. Pektina najviše ima u soku od jabuke, pomorandže i paradajza.

Crni čaj takođe poboljšava varenje i doprinosi boljoj apsorpciji hrane. Ali ubrzava i metabolizam, jača centralni nervni sistem, srce i krvne sudove, otklanja pospanost, umor, glavobolju.

Zeleni čaj, s druge strane, povećava tonus organa za varenje, a samim tim i apsorpciju hrane. Takođe, liječi trovanje i dijareju, ali čuva i zube od karijesa, prenose Novosti.

Bonus video: