NAČISTO NA TV VIJESTI

"Oni su došli da kažu da je zakon o majkama kriv za sve ekonomske probleme u CG"

Danilović je rekao da je za rješenje krize u Crnoj Gori neophodna pomoć međunarodne zajednice, jer bi se u suprotnom mogao desiti makedonski scenario
179 pregleda 0 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Dritan Abazović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.04.2019. 22:23h

Kako god da se razriješi slučaj državnog udara, izbori se moraju ponoviti, rekao je zamjenik predsjednika Demosa, Goran Danilović.

“Prvi put opozicija ima jedan razuman vrlo shvatljiv stav, razriješite pitanje izbornog dana, kako ga god razriješite, izbori moraju biti ponovljeni. Ili je bilo državnog udara, ili ga nije bilo. Ako ga je bilo, priznaćete da treba da ponovimo izbore, ako nije, tek onda treba da ponovimo jer neko mora ići u zatvor. Jedno je izvjesno, moramo održati nove izbore”, rekao je Danilović u emisiji Načisto na TV Vijesti.  

Danilović je rekao da je za rješenje krize u Crnoj Gori neophodna pomoć međunarodne zajednice, jer bi se u suprotnom mogao desiti makedonski scenario.

“Biće potrebna pomoć, ali ne bude li naše pameti, mi ćemo biti sljedeća Makedonija. Ako vi mislite da država može da funkcioniše kao pola države varate se. Mi imamo problem koji mi ne tražimo kao u Makedoniji da se ne riješi u Tirani ili u Beogradu, već izborima”, kazao je Danilović. 

Potrpedsjednik Vlade Milutin Simović kazao je da poziv premijera Duška Markovića opoziciji da uđe u Vladu nije ništa novo.

“Ta ponuda nije ništa novo od DPS-a. To je potreba pomirenja, da se smanjuju predreferendumske podjele”, rekao je Simović upitan zbog čega Marković šalje poruke pomirenja a predsjednik DPS-a Milo Đukanović naziva opoziciju izdajnicima i palikućama.  

“Zar vi ne vidite palikuće i one koji hoće da uruše državu, zar nisu teroristi oni koji su htjeli da organizuju atentat na premijera”, rekao je Simović.

Potpredsjednik URA Dritan Abazović kazao je da on ne tvrdi da se državni udar nije desio.  

“Hajde da postavio tezu da se spremalo nešto katastrofalno. Specijalni državni tužilac trebalo je  da obavijesti premijera da postoji ta opasnost, da kaže da odložimo izbore, prekinemo izbore. Ako je već rekao - mi smo situaciju opacifikovali, trebalo je da izađe i da kaže mi smo akciju sproveli, o svemu ću vas obavijestiti nakon zatvaranja biračkih mjesta”, rekao je Abazović i dodao da bi se, u slučaju da je opozicija osvojila 41 mandat desio se makedonski scenario.

“Oni ne bi dali da formiramo vlast”, kazao je Abazović.

Abazović je aktuelnu Vladu okarakterisao kao najgoru u istoriji Crne Gore.  

“Nastala na izborima koje ne priznaje opozicija, to se nikada ranije nije dešavalo, sve odluke koje donosi parlament su sporne. Ovo je Vlada koja se isključivo bavi bezbjedonosnim stvarima koje su vrlo ozbiljne, nekima koje je sama krerala - da se kriminalci slobodno šetaju ulicma, da negdje eskplodira bomba, da se uvodi policijski čas.  Ovo je Vlada koja sanira ono što je radila prethodna, i gura zemlju u ekonomski ambis. To im je potvrdio i MMF. Nikada veći broj nezaposlenih i veći ekonomski problemi. Dobra stvar je što su svjesni da ne mogu ovo da riješe pa zovu opoziciju da preuzme dio odgovornosti. Dobro je i što ima novih lica, ali njihvi rezultati su još nevidljivi”, rekao je Abazović.

Simović je optužio opoziciju da 122 dana ne radi.

“Ovo je bilo 100 dana otvorenosti i dijaloga sa svim segmentima u društvu. Sa akademijom, Univerzitetom, investicionom zajednicom... Sjetimo se da je vlada započela mandat kada je trebalo uraditi budžet, izrada budžeta u svakoj državi jedan od najtežih poslova, taj posao bio uslovljen potrebom da Vlada uradi finansijski plan konsolidacije, izradili smo program rada Vlade, u ovih 100 dana Vlada je pokazala punu otvorenost, uradila veoma ozbiljan i odgovoran program i počela sa realizacijom aktivnosti”, kazao je Simović.

Ministar prosvete Damir Šehović rekao je da su rezultati Vlade dovoljno dobri u datim okolnostima.

 “Radili smo na utemeljivanjnu ekonomske stabilizacije i realizaciji ključnih spoljnopolitičkih prioriteta”, rekao je Šehović.

Simović je rekao da Vlada sanira štetu koju je opozicija nanijela izglasavanjem zakona o naknadama majkama troje i više djece.

Upitan zbog čega se u sanaciju krenulo uzimanjem od najranjivijih grupacija, Simović je rekao da  nisu krenuli od najtanjeg kraja.

“Jer smo imali mnogo pozicija koje su bile predmet pažnje, rečeno je smanjite penzije, zaustavite usklađivanje penzija, značajno redukujte socijalna davanja, to znači redukovati ona davanja koja su niža od nadoknada majkama. Sačuvali smo penzije i borj uposlenih a bilo je i takvih sugestija”, rekao je Simović.

 
Preporučujemo za Vas