Reprezentativna misija povezivanja

Predstave Zetskog doma čekaju festivali u inostranstvu
69 pregleda 0 komentar(a)
Kraljevsko pozorište Zetski dom
Kraljevsko pozorište Zetski dom
Ažurirano: 09.03.2017. 10:24h

Produkcije Zetskog doma do kraja godine, čeka devet gostovanja na prestižnim festivalima i pozorištima u inostranstvu. Nakon festivala u Italiji i subotičkog Desirea, Zetski dom dobija poziv da energiju predstava Dokle pogled seže i Leptir, viđenu i doživljenu na ovim pozorišnim smotrama, ponovi.

Tako će predstava Leptir u režiji Andraša Urbana, po tekstu crnogorskog pisca Aleksandra Radunovića, gostovati šestog jula u Bitolu, u Makedoniji, u Naroden teatru Bitola. Potom, sedmog septembra ovaj komad biće odigran i u Sloveniji, Glej Gledališču u Ljubljani.

S druge strane, autorski komad jednog od vodećih evropskih reditelja, Arpada Šilinga, predstava Dokle pogled seže, vidjeće se na scenama Zagrebačkog kazališta mladih u Hrvastkoj, 30. aprila, Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani 30.maja, Narodnog pozorišta Sombor 17. juna.

Tokom ljeta ova predstava gostovaće i u Makedoniji petog jula, u Naroden teatru Bitola, a na jesen i na Festivalu MESS u Sarajevu - osmog oktobra, kao i u Mađarskoj, u Budimpešti - u pozorištu Traffo Budapest theatre četvrtog novembra. Predstava Let iznad kukavičjeg gnijezda, koju je po tekstu Kena Kejsija režirao Dijego de Breja, biće gost Beogradskog dramskog pozorišta prvog aprila.

“Ukupno devet gostovanja, devet su prilika da se vidi crnogorska umjetnost van njenih granica, da se o Crnoj Gori govori zbog umjetnosti, da pozorište bude najbolji način, neka vrsta pasoša za Evropu, evropsku kulturu. Na ovaj način Kraljevsko pozorište Zetski dom zajedno sa cijelom crnogorskom kulturnom scenom ulazi u reprezentativnu misiju povezivanja”, navodi se u saopštenju Kraljevskog pzorišta.

Bonus video: