Knežević: Produženje pritvora Čađenoviću nastavak pritiska na DF

"U Crnoj Gori je, zbog nefunkcionisanja institucija sistema, sve postalo lično. Tražimo i pozivamo da Čađenovića što prije pušte iz zatvora, jer je to najbolje za sve nas u Crnoj Gori", poručio je Andrija Mandić
63 komentar(a)
Milan Knežević, Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Milan Knežević, Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2017. 19:59h

Produženje pritvora Mihailu Čađenoviću još jedna je mjera bezuspješnog pritiska na Demokratski front (DF) i razlozi za takvu odluku nijesu pravno utemeljeni, poručili su danas lideri tog političkog saveza.

Čađenoviću, vozaču lidera Nove srpske demokratije, koji je uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije koja je planirala napade na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori prošle godine, produžen je pritvor za još dva mjeseca.

Lider DF-a Andrija Mandić kazao je da je tu odluku donijelo Vijeće Višeg suda u Podgorici kojim je predsjedavao sudija iz Kotora, Boris Savić, „koga su doveli da bude šef 30 sudija višeg suda“.

Prema njegovim riječima, danas se, takođe u Višem sudu, zaključuje još pet dogovora specijalnog državnog tužioca sa osobama iz Srbije koje su učestvovale u lažnom državnom udaru u Crnoj Gori.

"Ovim činom, posebno prvim, vraćaju se vremena iz 48. godine, s tom razlikom što smo tada znali da postoji čovjek koji je preuzeo odgovornost za sva ta dešavanja. To je bio predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito“, kazao je Mandić.

Kako je naveo, današnjim procesima upravlja čovjek „koji je formalno niko i ništa“.

"Samo je predsjednik Demokratske partije socijalista, i možete ga čuti povremeno kako se ooglasi iz Nikšića dajući naređenja poslušnicima iz pravosuđa kada treba da nasrnu na DF“, kazao je Mandić.

Kako je naveo, Katnić bespogovorno sluša naredbe Đukanovića.

"Nemamo dileme da se ovdje sve radi po uputstvima Đukanovića, i prvenstveno prozivamo njega i izvršioce njegovih naređenja, jer znamo da ovo vodi Crnu Goru u katastrofu".

Crna Gora je, tvrdi Mandić, dotakla dno krize, koja je zahvatila politički i ukupni život u državi.

On je kazao da su oni koji prvenstveno treba da odgovaraju zbog korupcije Đukanović, zbog privatizacije Telekoma, i predsjednik Skupštine Ivan Brajović, koji je najodgovorniji za slučaj „limenka“.

"Ta dvojica koji danas predstavljaju prve ljude ovog nakaznog režima, imaju potrebu da nečistu savjest i vlastitu odgovornost zamaskiraju tako što će izmišljati lažne državne udare i prebacati sve na DF, pokušavajući da nas učine sumnjivim, problematičnim i da kriminalizuju DF", naveo je Mandić.

On je poručio da DF ima dovoljno hrabrosti i da ih niko ne može zaplašiti.

"U Crnoj Gori je, zbog nefunkcionisanja institucija sistema, sve postalo lično. Tražimo i pozivamo da Čađenovića što prije pušte iz zatvora, jer je to najbolje za sve nas u Crnoj Gori", poručio je Mandić.

Funkcioner DF-a, Milan Knežević, kazao je da ovih dana dobijaju potvrde sa različitih adresa za njihove tvrdnje da iza, kako je rekao, takozvanog državnog udara stoji Đukanović.

Knežević je kazao da produženje pritvora Čađenoviću predstavlja samo jednu mjeru bezuspješnog pritiska na DF, isključivo po zahtjevu Đukanovića.

Prema riječima Kneževića, Đukanović je poslao jasnu poruku da on stoji iza progona DF-a, poručujući da se u DF-u nijesu uplašili njegovih namjera.

"Kao što smo Mandić i ja sve vrijeme bili na raspolaganju državnim organima, bio je i Čađenović i ne stoje razlozi za produženje njegovog pritvora i nemaju pravno utemeljenje, ali imaju utemeljenje u koruptivnom pravosudnom sistemu koji personifikuje sudija Boris Savić, i ljudi iz Specijalnog državnog tužilaštva, na čelu sa Milivojem Katnićem“, dodao je Knežević.

On je ponovio da niko od članova i lidera DF-a nije imao bilo kakav kontakt sa ljudima koje Katnić dovodi u vezu sa organizacijom takozvanog državnog udara ni sa nalogodavcima i ljudima koji danas sklapaju sporazume o priznanju krivice.

Knežević je kazao da će u narednom periodu imati niz akcija i aktivnosti kojima će dodatno diskreditovati namjere i da stoje na raspolaganju sudu crnogorske javnosti.

"Ali će Đukanović, i svi koji za njegov račun sprovode progon DF-a, da se nađu ne samo na sudu crnogorske javnosti, nego na pravim sudovima“, poručio je on.

Predrag Bulatović je rekao da se poslednjih dana u medijima već pojavljuju presude DF-u, iz izvora bliskih istrazi.

"Koliko god da pišu te infirmacije, DF neće odustati od svoje čvrste borbe za promjenama. Promjena nema dok se Đukanović ne izbaci s vlasti“, naveo je Bulatović.

Prema njegovim riječima, DF je jezgro nove, demokratske, slobodne Crne Gore.

"Posle izbora u Nikšiću izaći ćemo sa jasnim stavom i tu nema velike diskusije. Prelazimo na viši nivo protesta koje vode političke partije koje su zavrijedile podršku građana. Ko neće – taj je s Đukanovićem“, rekao je Bulatović.

Kako je naveo, DF će pobijediti u ovoj političkoj borbi.

"Pobijedićemo jer smo hrabri, i jer niko od nas nema veze sa državnim udarom“, zaključio je Bulatović.

Bonus video: